Julklappsbyten i klassen eller insamling till lärarpresenter kan vara bekymmersamma kostnader för ekonomiskt utsatta familjer. Foto: TT

Skolans dolda avgifter känns i plånboken

Publicerad

Julmarknad, luciatåg och lärarjulklapp. Julen kan vara en tuff högtid för ekonomiskt utsatta familjer – och i skolan gömmer sig många otillåtna avgifter.

Stiftelsen Majblomman, som arbetar för att förbättra barns villkor, varnar nu för de kostnader som tenderar att dyka upp i juletid. I december vill många skolor hitta på särskilda aktiviteter kopplade till julen, såsom julbazarer, paketlekar i klassen och insamlingar till lärarjulklappar.

Den svenska skolan ska vara fri från alla slags elevavgifter, men undantag kan förekomma när det handlar om ett ”obetydligt belopp”. Men för de familjer som redan lever på marginalen kan ett obetydligt belopp vara svårt att skramla ihop. Exakt hur stor en obetydlig kostnad får vara nämns inte i lagtexten.

Eftersöker tydligare regler

I majblommans nya kommunrapport visar det sig att endast 57 procent av kommunerna har en policy för obetydliga kostnader. Majblommans generalsekreterare Lena Holm tycker att kommunerna måste bli tydligare med vad som gäller för kostnader i skolan.

– Majblomman vill lyfta problemet med kostnader i skolan ur barnets perspektiv. Det är de många små beloppen som ska betalas som tär, och det är barnen som får stå där med för litet lusselinne eller som inte får vara med och ge fröken en julklapp, säger Lena Holm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.