Skolavslutning – även för Yael

Uppdaterad
Publicerad

Igår var det dags för skolavslutning på Frösakullsskolan i Halmstad. Och en som stod och sjöng var 11-årige Yael som SVT Nyheter Halland berättade om i vintras.

I höstas började flyktingpojken Yael från Syrien i femman på Frösakullsskolan i Halmstad. Men sedan bestämde Migrationsverket att han och hans familj skulle lämna asylboendet i Frösakull, för egen bostad i Fegen, nära fem mil utanför Falkenberg. Och då var han tvungen att sluta på Frösakullsskolan.

Rektorn reagerade

Men rektorn på skolan, Chatarina Mardell, reagerade, och anmälde Migrationsverket till socialtjänsten. Och så rullade det igång. Med hjälp av lärarna och klasskompisarnas engagemang, tillsammans med några sponsorer, fick man ihop tillräckligt för att familjen skulle kunna hyra en stuga. Och så kunde Yael komma tillbaka till klassen.

#flykt

– Den kampen som de förde med Yael och hans familj har ju varit helt otrolig. Det gav ju klassen en sådan fantastisk sammanhållning, och det var ju jättemycket de fick lära sig genom detta.

”Sorgligt att byta skola”

I höst byter klassen skola till Gullbrandstorpsskolan. Och Yael och hans klasskompisar har dubbla känslor inför det.

– Det är lite sorgligt, men vi är glada för att sommarlovet är här, säger Yael Abbuniaj.

– Det är roligt att börja på en ny skola, men att lämna den här är lite synd, säger Eddie Zell, klasskamrat till Yael. Och han får medhåll från sin klasskamrat Annielle Strandh.

– Det är ändå kul att börja på ett nytt kapitel, men jag kommer att sakna skolan och lärarna. Man har ju ändå gått här i sex år, säger hon.

”Jag ska göra galna saker”

Men just nu är det sommarlov som gäller.

– Jag ska göra galna saker i sommar, säger Yael Abbuniaj.

Vad är det för galna saker?

– Att ramla från höga höjder på rygg, och bada i havet fast det är kallt, svarar han.

Men än är det inte klart om Yael och hans familj får stanna i Sverige, och om Yael kan börja sexan i Gullbrandstorpsskolan.

– Vi vet inte riktigt när Migrationsverket ger oss tillåtelse att stanna. Och då kommer allt att bli enklare. Jag önskar jag kan stanna i Sverige för alltid, säger Yael Abbuniaj.

Ställer upp igen

Men om det skulle behövas en insats från klasskompisarna igen – tvekar de inte en sekund.

– Absolut, jag är jättebra vän med honom och jag vill att han ska stanna i Vilshärad, säger Eddie Zell.

– Jag är orolig för att han ska behöva flytta. För han trivs väldigt mycket här i Sverige, säger Annielle Strandh.

Den stämningen ni har haft i klassen, kommer ni att kunna hålla kvar den när ni flyttar till en ny skola?

 Ja, absolut, avslutar Eddie Zell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet