De halländska kommunerna gör olika bedömningar när elever söker ledigt för semester. Foto: TT

Skolledighet avgörs olika

Uppdaterad
Publicerad

Rektorn avgör om en elev ska få extra ledigt. Här tolkar många skolor lagen helt olika.

I skollagen står det att en förälder kan få ledigt, för sin elev, en längre tid om det finns synnerliga skäl. Men när det träder in och vad som är sådana skäl tolkas ibland helt olika. 

– Man åker utomlands för att man har en förälder eller en anhörig som lever utomlands eller som går bort utomlands, men en semesterresa är inte särskilda skäl, säger Fredrik Jörgensen som arbetar som rektor i Falkenbergs kommun.

Säger nej till de flesta ledigheterna

Han väljer att säga nej till de flesta längre ledigheterna då han anser att elevernas tid i skolan är för viktig. Men i Varbergs kommun ser man på skollagen och synnerliga skäl på ett annat sätt.

– Det kan vara en semesterresa, säger grundskolechefen i Varberg Joachim Wadström. 

Och skollagen ska enligt skolverket vara just tolkningsbar. Besluten om varje elev ligger på rektorsnivå och i riktlinjerna för lagen står bara att eleven bland annat kan få vara ledig för ”vissa resor”.

Rektorer bedömmer olika

– Det står inte vilken sorts resa. Man beviljar också för familjehögtid och då lägger vi oss inte i det, säger Joachim Wadström.

Fredrik Jörgensen i Falkenberg håller däremot inte med.

– Jag tycker det är synd för det påverkar elevernas tid i skolan och skolan är viktig för eleverna. Jag tycker det är tråkigt att man väljer att jobba med ledighet, säger han.  

Så säger lagen:

7 kapitlet

18 § En elev i en skolform får beviljas kortare ledighet för enskilda angelägenheter. Om det finns synnerliga skäl får längre ledighet beviljas.

Riktlinjer:

Vad som utgör en enskild angelägenhet anges inte i bestämmelserna. I förarbetena ges som exempel att det skulle kunna vara vissa resor, familjehögtider eller religiösa högtider.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.