Grisar på väg till slakt. Foto: SVT

Slaktade grisar utan tillräcklig bedövning

Uppdaterad
Publicerad

Grisar på ett slakteri utanför Halmstad ska fortfarande ha varit vid medvetande när de hängdes upp för att avblodas under slakt. Länsveterinären tog då det ovanliga beslutet att gå in med ett akut slaktförbud och stoppa verksamheten.

Otillräcklig bedövning, brister i uppstallning och fel i hantering av bedövningsutrustning. Sedan i somras har länsstyrelsen fått in sju rapporter om brister i djurhanteringen på Ginstens slakteri utanför Halmstad. Och i november stoppades verksamheten tillfälligt.

– Det är mycket ovanligt att vi behöver gå in med ett slaktförbud akut och stoppa verksamhet, säger länsveterinär Madeleine Beckman till SVT Nyheter Halland.

Slakteriet Ginsten

Avlivningen av grisar går till så att djuren bedövas med koldioxid till medvetslöshet och sedan, när de är upphängda, sticks de med kniv för att avblodas.

Det var slakteriets veterinär, som arbetar för Livsmedelsverket, som slog larm till länsstyrelsen efter att man uppmärksammat att koldioxidbedövningen inte verkade ta på djuren – men att processen med upphängning och avblodning ändå inletts.

– Man såg att grisarna sparkade med benen när de hängdes upp, säger Madeleine Beckman.

Enligt henne ska det alltid kontrolleras att koldioxidbedövningen fungerat. Om den inte gjort det ska det finnas alternativa bedövningsmetoder.

– Men här hade man inte förmågan att rätta till det och det har skett vid upprepade tillfällen. Det får bara inte hända, säger hon.

Stoppade slakten

Länsstyrelsen larmades den 3 november och gav då slakteriet omedelbart slaktförbud tills dess att företaget åtgärdat problemen. Man stoppade även metoden elbedövning av djur då det inte kunde säkerställas att djuren bedövades utan att de utsattes för ett onödigt lidande.

Slakteriet: ”Vi kommer vidta nödvändiga åtgärder”

Slakteriet kallade in en expert från Danmark för att serva bedövningsanläggningen. Det visade sig då att den inte servats på flera år. Dagen efter bedömdes gasanläggningen fungera tillfredsställande och slakteriet fick delvis dra igång verksamheten igen.

– Vi var på gång att göra inspektion på slakteriet redan innan detta larm eftersom vi fått in rapporter om brister. Det är ovanligt idag att ett slakteri inte tar mer allvarligt på reglerna för djurskyddet, säger Madeleine Beckman.

Sedan i juli i år har länsstyrelsen fått in sju rapporter med information från Livsmedelsverkets veterinärer om brister i slakteriets djurhantering. Det handlar om allt från uppstallning av djuren, hur djuren förflyttas på anläggningen till hur djuren bedövas innan slakt.

Utomordentligt allvarliga brister”

Vid Länsstyrelsens inspektion i november upptäcktes stora kompetensbrister vad gäller djurskyddslagen hos personalen. Vid inspektionen upptäcktes också att personalen som bedövar grisarna och de som slaktar dem inte kan kommunicera med varandra eftersom de inte pratar samma språk, vilket blir ett problem i verksamheten.

Personalen har även kompetensbrister vad gäller bedövningsmetoden och aktuella slaktmetoder. Enligt länsstyrelsen saknar företaget även standardrutiner som ska säkerställa djurskyddet.

Hur ser du sammantaget på slakteriets hantering av djur?

– Det har utomordentligt allvarliga brister. Nu måste slakteriet systematiskt gå till grunden med sitt djurskyddsarbete och säkerställa djurskyddet, säger länsveterinär Madeleine Beckman.

Söker ansvarig

Företaget har nu mellan tre veckor och upp till en månad på sig att åtgärda bristerna. Om så inte sker väntar vite på totalt 230.000 kronor per vecka.

– Vi har en bra djurskyddskontroll i Sverige så att något sådant här händer är verkligen unikt, säger Madeleine Beckman.

SVT Nyheter Halland har på onsdagsmorgonen varit i kontakt med ansvarig på Ginstens slakteri. Vid det tillfället valde han att inte ställa upp på en intervju med motiveringen att han ännu inte tagit del av beslutet. Under dagen har SVT vid flera tillfällen försökt att nå honom igen, både via telefon och via besök på slakteriet, men utan att lyckas. Vi fortsätter att söka slakteriets ansvarige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slakteriet Ginsten

Mer i ämnet