Slutet för Halland(?) – länsdelning i ropet igen

Uppdaterad
Publicerad

Ännu en gång är läns- och regionindelningen på tapeten och det ifrågasätts om Halland fortsatt ska vara en egen region.  Indelningskommiteén ska lägga fram sitt förslag till riksdagen i slutet av februari.

Men länets ledande politiker väntar inte på det. I stället dras nu en kampanj igång för att stoppa en splittring av länet.

– Vi  skulle förmodligen få en sämre hälsa sjukvård, lägre tillväxt och en bristande demokratisk förankring. Alla partier och kommuner i länet är helt eniga, säger Mats Eriksson (M), ordförande i Region Halland

Region Halland menar att  länet visar en hög tillväxt, låg arbetslöshet och har en hälsa och sjukvård som för fjärde året i rad blivit vald till Sveriges bästa, och tycker därför att länet ska vara kvar utan förändring.

Allvarlig fråga

Nu väntar riksdagsseminarier, träff med ministrar, riksdagsledamöter och besök på Almedalsveckan för att övertyga beslutsfattare.

Men några radikala marknadsföringsåtgärder blir det inte tal om.

– Frågan är så allvarlig att den måste hanteras med stort allvar, säger Mats Eriksson. Vi kommer att vara extremt tydliga och realistiska.

Ett första förslag på vad utredningen kommer fram till presenteras i slutet av februari, och ett eventuellt beslut kommer att genomföras tidigast 2018, oavsett vad hallänningarna tycker.

Riksdagen bestämmer

Beslutet tas av riksdagen och det är därför på riksdagsledamöterna som Region Halland kommer att lägga mest arbete på att övertyga, men skulle det bli ja till förslaget i riksdagen finns inget att göra.

– Riksdagen bestämmer till sist, men det blir en ganska jobbig väg för den som kommer att besluta något helt emot ett enigt Halland, säger Mats Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.