Fälten vid Apertin i Värmland fylldes under söndagen med traktorer och hästar som tävlade i plöjning. Foto: Ronja Karlsson

SM-guld till hallänning i plöjning

Uppdaterad
Publicerad

Krister Nilsson från Varberg vann Plöjnings-SM i Kil som avgjordes under söndagen.

Fälten utanför Apertins herrgård i Kils kommun sträcker ut sig över det värmländska landskapet. Här finns gott om plats att plöja. Det är nämligen dags för årets plöjnings-SM för moderna och veterantraktorer samt häst. Det hela arrangeras av LRF ungdom i Värmland. Se inslaget här.

– Det är totalt 53 deltagare i år som tävlar i olika klasser, säger Sandra Johansson som är med och arrangerar.

Det är LRF ungdom ser till att samla de bästa plöjarna i Norden samlas här.  I år var det en debutant som var en av de bästa.

Krister Nilsson från Gödestad utanför Varberg tog hem segern i veteranklassen. Han vann med sin Volvo BM 36 från 1952 och opererade en buren plog.

– Jag har enbart köpt och gjort i ordning den för att tävla. Min pappa tävlade i plöjning, både SM och VM, så jag har lärt mig av honom. Det känns bra att debutera och vinna samtidigt, säger Krister Nilsson som tar samtalet i matkön i Grums efter tävlingen.

Rakt och rätt

– För att vinna måste man börja med en bra rygg. Sedan ska det vara rakt och slätt. Det är svårt att förklara men slutfåran måste vara snygg, säger Krister Nilsson från Varberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.