Erik Karlson, delägare till Bota kraftverk. Foto: Carina Abrahamsson

Småskaliga vattenkraftverk tvingas till dyra åtgärder

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Halland och andra myndigheter ställer orimliga krav på ägare till småskaliga vattenkraftverk. De små elproducenterna på landsbygden kan tvingas till nedläggning, det menar LRF i Halland.

I Kungsäter, Varbergs kommun, ligger Bota kraftverk som har funnits sedan 1907. Då byggdes en damm i Kungsätersån för en linnefabrik, men sedan mitten av 1900-talet är det elproduktion vid dammen. Ägarna är nu inne i en tillståndsprocess som kan innebära krav på kostsamma ombyggnationer annars kan de behöva lägga ned.

– Risken är att vi inte har råd att fortsätta med verksamheten. Det ska ju betalas på nåt sätt, säger Erik Karlson, delägare till Bota kraftverk.

Rävsax

Det handlar om en ny praxis som länsstyrelserna arbetar efter där även små kraftverk nu måste söka tillstånd för sin verksamhet, enligt ett prejudikat för tre år sedan i Mark- och miljööverdomstolen. Om vattenkraftverk, som det i Kungsäter, inte får tillstånd kanske de istället måste rivas och den kostnaden skulle vara för stor i förhållande till inkomsterna från elproduktionen.

– Då blir det konkurs eftersom våra inkomster försvinner och anläggningen kommer ju inte heller kunna säljas i så fall, menar Erik Karlson, ägare Bota kraftverk.

– De sitter i en rävsax, säger Anders Richardsson, LRF Halland.

Urminnes hävd gäller inte längre

I Sverige finns ungefär 500-600 små vattenkraftverk som har drivits genom urminnes hävd eller att de har gamla kungliga privilegiebrev. När nu länsstyrelserna kräver att de ska söka nytt tillstånd kan det också förenas med krav på att att bygga passager för fisk som vill gå upp i vattendraget, så kallade faunapassager. Krav som kan bli övermäktiga för kraftverksägarna.

– Det här är en Davids kamp mot jätten Goliat, menar LRF Hallands regionordförande Anders Richardsson.

Är det inte viktigt att låta fisken gå upp i vattendragen?

– Jo, men nu har det ju varit så här i hundra år och om vi skulle öppna upp så finns det risk att parasiter tar sig upp vattendragen också, säger Anders Richardsson.

– Vi är inte överens med myndigheterna om att de här tillståndskraven ska gälla små vattenkraftverk. Riksdagens civilutskott menar också att myndigheterna gör fel som går på ägarna till småskalig vattenkraft, säger han.

Ny lag

Anders Skarstedt, utredare vid Havs- och Vattenmyndigheten säger att det på nationell nivå diskuteras att inrätta en fond för att hjälpa vattenkraftägare att riva dammen eller bygga passager för fisk.

– Regeringen förbereder också en ny lag om vattenverksamhet som eventuellt kan underlätta tillståndsprövning och som förhoppningsvis kommer om något år, berättar Anders Skarstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.