Efter en dödsolycka, flera andra svåra olyckor och hårda anklagelser om allvarliga säkerhetsrisker har utbyggnaden av Södra Cell Värö utsetts till Årets sämsta bygge. Foto: SVT

Södra Cell Värö – Årets sämsta bygge

Uppdaterad
Publicerad

En dödsolycka, flera andra svåra olyckor och hårda anklagelser om allvarliga säkerhetsrisker. Nu har utbyggnaden av Södra Cell Värö utsetts till Årets sämsta bygge.

Enligt tidningen Byggnadsarbetaren och fackförbundet Byggnads har utbyggnaden av Södra Cell Värö kantats av så stora arbetsmiljöproblem och säkerhetsrisker att bygget bör klassas som det sämsta i Sverige 2016.

– Vi tycker så klart att det är väldigt tråkigt, och vi förstår det faktiskt inte riktigt. För vi tycker att vi har haft ett väldigt bra samarbete med Byggnads under det här projektet, säger Jonas Eriksson, platschef.

Byggnadsarbetare omkom

I juni avled en man på Södra cell efter att han klämts mellan ett rör och en balk.

– Att det skett en dödsolycka här är oerhört tragiskt. Vad som hände var att personens utrustning som skulle klara vikten gick sönder, säger Jonas Eriksson.

Borde inte utrustningen ha kontrollerats?

– I efterhand kan man tycka det, och det pågår en utredning just nu. Så vi får vänta och se.

Fler arbetsplatsolyckor

Ytterligare olyckor har inträffat. Bland annat har en arbetare klämt sin arm så svårt att den gått av. En annan föll sex meter vid montering av räcken och ytterligare en har fått frätande svartlut över sig. En annan person fick ett köttsår i handen av strålen från en högtryckstvätt. Vid två tillfällen har också svavelsyra läckt ut på arbetsplatsen, senast för en dryg vecka sedan.

– Ändå är det ett under att det inte har hänt mer. Jag har i stort sett dagligen sett folk som balanserar på höga höjder på ett livsfarligt sätt. Folk har klättrat omkring på 25 meters höjd utan linor, säger en arbetare som Byggnadsarbetaren talat med.

Efter en dödsolycka, flera andra svåra olyckor och hårda anklagelser om allvarliga säkerhetsrisker har utbyggnaden av Södra Cell Värö utsetts till Årets sämsta bygge. Foto: SVT

Hundratals tillbud

Totalt har 1.100 riskobservationer gjorts vid bygget. 250 tillbud, 95 olyckor utan frånvaro och 13 med frånvaro har rapporterats in.

– Det här kan man sätta i relation till att vi har arbetat här i sex och en halv miljoner timmar. Så arbetsskadefrekvensen är egentligen väldigt låg, säger Jonas Eriksson.

Men om det har varit så många på arbetsplatsen, borde man inte haft ett extremt högt säkerhetstänk här då?

– Jo, och vi har satsat mycket på arbetsmiljön. Vi har haft 30 personer som enbart jobbat med just arbetsmiljöfrågor.

Så ni tycker att ni har tagit fullt arbetsmiljöansvar?

– Det tycker vi absolut.

Sammantaget, anser du att ni har brustit?

– Nej.

Men ska man behöva gå till sin arbetsplats och riskera att bli skadad eller som i ett fall här dö? Ska det vara så i Sverige?

– Absolut ska det inte vara så, självklart inte.

Facket har upptäkt fler brister

Enligt Byggnadsarbetaren har det även förekommit att byggställningar inte varit byggda på korrekt sätt. Vissa av arbetarna ska dessutom ha varit obehöriga och ha saknat den utbildning som krävs för att bygga just ställningar.

– Vi blev också överraskade av den informationen eftersom vi bara använder välrenommerade, stora företag. Våra kontrakt är tydliga i att det är svensk lag och svenska regler som gäller, säger Stefan Mattsson från entreprenören Valmet.

Så hur kunde detta ske?

– Vi har inte gått in och detaljgranskat varje individ som de här företagen har använder sig av. När det här väl skedde så gjorde vi det, och de som inte var behöriga sattes i skolbänken för att få rätt utbildning innan de fick komma in på arbetsplatsen igen.

Vittnen berättar att skydd saknas

Utöver detta ska det ha brustit i samordning och kommunikation under bygget. Flera ögonvittnen som Byggnadarbetaren har pratat med ska också ha sagt att arbete har skett på hög höjd utan skydd, tunga lyft ska ha gjorts med dåliga lyftredskap och över folks huvuden. Dessutom ska det ha förekommit explosionsrisk vid bränder som uppstått på grund av heta arbeten och felaktigt förvarade gasflaskor.

Jonas Eriksson håller med om att en del saker har inträffat på arbetsplatsen, men poängterar att arbetsmiljön är allas ansvar.

– Och då är det viktigt med riskobservationer.  Vi gör sådana observationer som företag, men alla måste hjälpa till i den här frågan.

Som byggherre och beställare är Södra Cell Värö högst ansvariga för samordningen av säkerheten och arbetsmiljön, även om samordningsansvaret delvis ska ha delegerats till olika entreprenörer. Utbyggnaden av massafabriken inleddes 2014 och var färdig i somras. Som mest jobbade 3.000 personer vid bygget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.