Räddningen? Om grundvattentäkterna inte räcker till i framtiden kan det bli aktuellt att bygga ledningar från sjön Bolmen vid Smålandsgränsen till Halmstad och Laholm. Foto: TT/SVT

Laholm och Halmstad kan få Bolmenvatten i kranarna

Uppdaterad
Publicerad

Vattentäkterna i Halmstad och Laholm har aldrig varit så nära att sina som i dag. Nu diskuteras att leda dricksvatten från sjön Bolmen för att klara framtida vattenförsörjning.

– Den tillgång vi har på vatten i Halmstad och Laholm kommer på sikt inte att räcka till. Bolmen är ett väldigt intressant alternativ, säger Henrik Kellgren.

Han är verksamhetsutvecklare på Laholmsbuktens VA som i veckan har gått ut och uppmanat invånare i Laholm och Halmstad att spara på vattnet.

Vattenbrist

Nivåerna i grundvattentäkterna är historskt låga efter ett nederbördsfattigt åt.

Krävs långsiktigt lösning

Uppmning till sparsamhet är en åtgärd på kort sikt. Men på långt sikt måste Laholm och Halmstad göra något för att trygga vattenförsörjningen.

Båda kommunerna växer invånarantalet, vilket ökar risken ytterligare för vattenbrist i framtiden.

Därför diskuteras nu möjligheten att bygga vattenledningar från sjön Bolmen, som ligger på gränsen mellan Jönköpings, Kronobergs och Hallands län.

– Vi ingår i ett projekt med Sydvatten som har Bolmentunneln där vi tittar på om vi kan ansluta Halmstad och även Laholm, säger Henrik Kellgren.

Andra sjöar i närheten

I dag får ett tiotal västskånska kommunen sitt kranvatten från Bolmen som transporteras söderut genom Bolmentunneln.

Och Halmstad har faktiskt varit med i de diskussionerna tidigare. Inför byggstarten av Bolmentunneln, som stod färdig 1987, fanns Halmstad med i planeringen.

Men då valde man att hoppa av och satsa på de egna grundvattentäkterna.

Det finns ju också sjöar i närheten i både Laholm och Halmstad, kan man inte använda dem?

– Teoretiskt sett skulle man det. Men vårt vattensystem är inte byggt för den sortens rening som krävs. Det skulle krävas stora investeringar i reningsanläggningar, säger Henrik Kellgren.

Se hela inslaget här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenbrist

Mer i ämnet