Sofia Arvidsson spelar VM i mitten av November. Foto: SVT

Sofia Arvidsson siktar mot VM-medalj

Uppdaterad
Publicerad

I vintras avslutade Sofia Arvidsson tenniskarriären på grund av motivationsproblem. Nu siktar hon mot toppen igen – fast i en annan sport.

Hon plockade upp racketen när hon var åtta år och hela 2000-talet har Sofia Arvidsson varit professionell tennisspelare. I januari meddelade hon att tennisen var ett avslutat kapitel och att tävla på elitnivå fanns inte i tankarna. Men när hon kom i kontakt med padeltennis visade det sig svårt att låta racketen ligga kvar på hyllan.

– Förra sommaren blev jag hitlurad för att prova en gång. Det blev en tävling och sen har det rullat på, säger Sofia Arvidsson när SVT Nyheter Halland träffar henne under ett träningspass i Söndrumshallen i Halmstad.

Spelar VM

I mitten av november spelar hon VM i Portugal tillsammans med tennislandslagskollegan Mari Andersson. Eftersom hon bor i Båstad tränar de sällan tillsammans och ett gammalt VM-ess i pingis har istället fått rycka in vid Arvidssons sida. För i padeltennis är det alltid dubbelspel som gäller.

– Jag vet att han har lite bollsinne så vi provade spela ihop här och sen har det blivit fler gånger, säger Sofia Arvidsson och syftar på Jörgen Persson som stretchar bredvid.

–  Det är många som vill möta oss och det tycker vi är lite kul, säger Jörgen Persson

En sport på frammarsch

Sporten har ungefär 13 miljoner utövare i världen. I Sverige är den på frammarsch och inte minst i Halmstad. Vid årsskiftet kommer det finnas omkring tio inomhus- och fem utomhusbanor i kommunen.

– Med de nya möjligheterna kommer det finnas mycket tider att spela på för de som vill satsa och träna, säger Robert von Shéele som är en av sportens stora företrädare i Halmstad.

Förutom Sofia Arvidsson och Jörgen Persson har en hel del andra framstående svenska idrottsmän valt att spela padeltennis efter karriären. På andra sidan nätet står i dag Halmstad BK:s gamla vänsterback Per ”Texas” Johansson.

– Som idrottsman älskar man den där tävlingskänslan. När man slutar med sin idrott saknar man den lite. I padeltennis rör man sig på ganska liten yta och det är skonsamt underlag. Så det går att spela padel även om man blir lite äldre, säger Sofia Arvidsson med ett leende och en blick mot Jörgen Persson som i år fyllt 50.

En blandning av racketsporter

Padeltennis är en blandning av olika racketsporter, men de mest uppenbara likheterna finns med tennis och squash. Padel spelas över nät, men bollen får även studsa i väggen runt banan. Även om padel är mer likt tennis än pingis menar Jörgen Persson att han kan ge Sofia Arvidsson en match.

– Lite chans har jag väl. Jag är lite snabbare i reaktionerna, men hon är bättre. Hon har bättre slice, säger Jörgen Persson och Sofia Arvidsson fyller i.

– Det är lite mer schack i padel. I tennis slår du ganska hårt och försöker slå förbi motståndaren. Men det går inte riktigt här. Så man får tänka lite smartare, säger hon.

Båda har förstås fördel av att ha varit elitidrottare i racketsporter, men den tidigare karriären har också gett avtryck som är svåra att sudda ut.

– Jag kör min dubbelfattade backhand och Jögge (Jörgen Person) kör sin pingisbackhand. Spanjorerna hade nog börjat gråta om de såg det. Men vi kör vår stil, säger Sofia Arvidsson.

– Vi kör lite hemmagjort, säger Jörgen Persson.

Vill fortfarande vinna

Trots att Sofia Arvidsson snart spelar VM menar hon att hon har ett betydligt mer avslappnat förhållningssätt till padel än till tennisen när det begav sig. Hon har aldrig mött några internationella spelare och vet inte riktigt hur hon och Mari Anderssson står sig i konkurrensen. Men hon åker inte till VM på semester.

– Jag vill alltid vinna. Medalj vill jag ha, säger Sofia Arvidsson.

– Medalj det hade varit riktigt roligt. Då kanske man själv börjar satsa också, säger Jörgen Persson.

Än sitter tävlingsdjävulen i, även när det handlar om vänskapsmatch en tidig morgon på hemmaplan i Söndrumshallen.

– Den blir tufft mot Robban och Texas så vi får vara på tårna, säger Sofia Arvidsson och bollar över till Jörgen Persson.

– Vi får absolut inte få stryk – det är viktigt. Inte minst för att bygga upp Sofias självförtroende nu inför VM, säger han.

Fakta: Padeltennis

Planen är 10x20 meter och har 3 meter höga vägar runt planen som spelarna kan använda sig av. Bollen får dock bara studsa en gång på planens yta. Ett nät delar planen som i stort sett ser ut som en tennisbana. Padel kan beskrivas som tennis med väggar och många av reglerna kommer från tennisen. Racketen har inga strängar utan ser mer ut som ett stort pingisrack och bollen har oftast lite mindre tryck än en vanlig tennisboll.

Källa: Svenska padelförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.