Bo Fridolph, gruppledare SPI Välfärden i Halmstad. Foto: SVT

SPI hotar att spräcka budgeten

Uppdaterad
Publicerad

SPI Välfärden är benhårda i sin vilja att behålla äldreboenden utanför Halmstad. Därmed riskerar majoritetens budget att falla.

SPI Välfärden viker sig inte och vill att nedläggningshotade Patrikshill ska fortsätta vara äldreboende och att Almgården i Getinge antingen renoveras eller rivs för att lämna plats åt ett nytt på samma ort.

”Om inte detta genomförs kan SPI Välfärden inte stötta den budget som som kommer att presenteras av Femklövern i kommunfullmäktige, vilket innebär att SPI lämnar Alliansen.” Det skriver SPI välfärden i ett styrelsebeslut. 

Piskan i ryggen

Bo Fridolph, SPI:s namn i kommunfullmäktige, är inte nöjd med situationen.

– Jag är inte tillfreds med att vi, ett litet parti i kommunfullmäktige, har piskan i ryggen på femklövern. Det är dåligt att vi inte har kunnat förhandla fram något, säger han.

Men inställningen i sakfrågan är den samma som tidigare.

– SPI kommer att rösta nej till nedläggning av äldreboendena. Även om jag personligen tror att det skulle vara ekonomiskt vansinnigt att renovera utan förespråkar att bygga nytt så är det otroligt viktigt att det finns särskilda boenden även utanför centrala Halmstad, säger han.

Är oroad

Henrik Oretorp (C), kommunstyrelsens vice ordförande och medlem i Femklövern är oroad.

– Än är inte sista ordet sagt men det är helt klart oroande om dom lämnar samarbetet. Konsekvenserna har jag svårt att se nu men det skulle kunna innebära oerhört stora kostnader för kommunen om vi måste ha kvar äldreboendena, säger Henrik Oretorp. 

Frågan om äldreboendena tas i kommunfullmäktige i slutet av mars. Budgeten för nästa år klubbas i juni.

SPI är med sitt mandat vågmästare i kommunfullmäktige. Om SPI inte röstar på alliansens utan på oppositiones budget så vinner den. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.