Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/ TT

Stormarknad stoppar kött från kritiserat slakteri

Uppdaterad
Publicerad

Ica Maxi Flygstaden i Halmstad stoppar nu alla köttleveranser från det halländska slakteriet Ginsten tills dess att bristerna i slakteriets verksamhet är åtgärdade.

Stormarknaden i Halmstad säljer slakteriets kött under varumärket JM Chark. Men något mer av det köttet kommer i nuläget inte att köpas in till butiken.

– Vi har beslutat att inte ta in mer kött från det här slakteriet innan vi vet att de har åtgärdat de som brister som länsstyrelsen skrivit om. Det är sorgligt eftersom vi gärna vill värna lokal köttproduktion. Många kunder frågar efter lokala produkter nu inför julen, säger Tommy Fransson, stormarknadens ägare.

Slakteriet Ginsten

Veterinärer slog larm

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/ TT

Butiksledningen tog beslutet i dag, torsdag, efter att SVT nyheter Halland rapporterat om länsstyrelsen vitesföreläggande och kritik mot slakteriet

Det var Livsmedelsverkets veterinärer på slakteriet som slog larm till länsstyrelsen i början av november om att grisar inte bedövats tillräckligt innan de slaktades. Djuren sparkade med benen när de hängdes upp.

Slakteriet: ”Vi kommer vidta nödvändiga åtgärder”

Länsstyrelsen stoppade den 3 november all verksamhet på slakteriet under ett dygn för omedelbara åtgärder. Slakteriet har nu fått ett vitesföreläggande på 230.000 kronor per vecka om inte en rad brister åtgärdas inom en månad.

Andra leverantörer

Stormarknaden Ica Maxi Flygstaden får idag 70 procent av sitt fläskkött från JM Chark/ Ginsten. Hur stora volymer det rör sig om vill butiken inte uppge.

Nu ska butiken istället köpa kött från andra leverantörer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slakteriet Ginsten

Mer i ämnet