Det var ett stort räddningspådrag vid Tylösand på söndagen. Foto: SVT

Stort räddningspådrag vid Tylösand

Uppdaterad
Publicerad

En man i 25-årsåldern omkom på söndagen i en drunkningsolycka vid Tylösand utanför Halmstad. Mannen fördes till sjukhus efter att ha legat en timma i vattnet, men hans liv gick inte att rädda.

Strax före klockan 14 på söndagen kom ett larm till SOS om ett drunkningstillbud.

– Det är ett ganska stort räddningspådrag. Det är en man som är saknad. Han har simmat i vattnet och hans sambo har larmat, sa Lars Nilsson vid sjöräddningen vid 14:45.

Strax därefter hittades mannen.

– Vår räddningshelikopter hittade honom i vattnet. Vår ytbärgare sattes i vattnet och han fördes in till stranden där sjukvårdspersonal tog över, sedan fördes han till lasarettet, säger Lars Nilsson.

– Det tog nästan en timma från att larmet kom in till det att vi hittade honom.

Livräddande insats

Direkt när mannen kom upp på land påbörjades en livräddningsinsats.

– Man har gjort hjärt-lungräddning och han är avförd med ambulans till sjukhus, sa polisens presstalesperson Ulla Brehm vid 15.30.

Vid 19:20 på söndagskvällen bekräftade så polisen att mannens liv inte gick att rädda.

– Mannen är tyvärr avliden, säger Eva Ekblad till SVT Nyheter Halland.

Många räddningsenheter ute

Insatsen vid Tylösand var stor. Mannen försvann nedanför räddningstorn tre i Tylösand, i höjd med Tylebäck vid norra delen av stranden. Räddningsinsatsen fokuserade därför på just det området. Sjöräddningsenheten hade två båtar ute, räddningstjänst hade dykare i vattnet. Dessutom var både kustbevakningens flygplan och Sjöfartsverkets räddningshelikopter uppe för att spana.

– Livräddarna har gått skallgångskedjor och sökt och räddningstjänsten Halmstad har åkt med skärplan, säger Göran Tullgren insatsledare räddningstjänsten Halmstad.

Livräddarna i Tylösand avrådde under söndagen från att ge sig ut i vattnet.

– Det är röd flagg på stranden. Det blåser och är mycket höga vågor, säger Lars Nilsson vid sjöräddningen.

Det är dock oklart hur drunkningsolyckan gått till.

Mannens anhöriga är underrättade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.