Hallandspolisen hittade en stor mängd skjutvapen på en majsåker utanför Halmstad. Fem åtalas nu för synnerligen grovt vapenbrott. Foto: Polisen

Stort vapenbeslag i halländsk majsodling

Uppdaterad
Publicerad

Fem personer, fyra av dem hemmahörande i Halmstad, åtalas nu misstänkta för synnerligen grovt vapenbrott.

På en mindre väg utanför Halmstad i början av september möter en polisbil en personbil som körs av en man som polisen kände igen sedan tidigare. Eftersom mannen saknar körkort och dessutom försökte fly när polisen närmade sig, inleddes en biljakt som tog slut när mannen stannade intill en majsåker.

Dramatisk upplösning

I bilen hittade polisen en mindre mängd narkotika men det var nästa upptäckt som gjorde dagen än mer dramatisk. När polisen undersökte majsodlingen, eftersom mycket tydde på att mannen försökt göra sig av med något under flykten, hittade de en låda med 27 pistoler. Pistolerna saknade pipor men en stund senare gjorde polisen ett nytt fynd bland majsen – en väska som innehöll piporna till vapnen.

Polisen kopplade ytterligare personer till mannen och redan samma dag greps ytterligare en man och en kvinna. Under utredningens gång riktades misstankar mot ytterligare två personer för att ha varit delaktiga i vapenbrottet.

Sammanlagt 51 skjutvapen

Efter ett stort antal husrannsakningar har polisen i insatsen hittat sammanlagt 51 skjutvapen som enligt utredningen kan kopplas till de åtalade.

– Jag åtalar för synnerligen grovt vapenbrott dels för att det är ett stort antal vapen men också för att majoriteten av vapnen omändrats i syfte att kunna sälja dem illegalt, säger åklagare Gisela Sjövall i ett pressmeddelande.

”Oerhört nöjd”

Det var den 1 september 2014 som straffskalan för vapenbrott skärptes och rubriceringen synnerligen grovt vapenbrott började att gälla. Alltså strax före det att polisen gjorde beslaget på majsodlingen.

– Jag är oerhört nöjd med att vi sett till att de 51 pistolerna inte kommit vidare ut i kriminella kretsar för användning i brottsligt syfte, säger chefen för grova brottsroteln i Halland Cecilia Bergstén i samma pressmeddelande.

Personerna, fyra män och en kvinna, är i åldrarna 20-30 år. Den femte personen, en man, är hemmahörande i Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.