Katarina Löfqvist, projektadministratör för Hållbart resande på Halmstad kommun. Foto: SVT

Succé för Halmstads elcykelsatsning

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för elcyklar är på uppåtgående. I Sverige har försäljningen ökat med femtio procent det senaste året. I Halmstad har kommunen drivit ett låneprojekt under tre år där invånare fått låna elcyklar, en modell som det nu visats intresse för från utlandet. För Vanessa Kenneryd blev lånecykeln starten på ett nytt liv.

Vanessa Kanneryd är på väg till jobbet vid Laholmsvägen i Halmstad, cyklande. Det är en syn som man inte hade kunnat se för ett och ett halvt år sedan. Det var möjligheten att låna en elcykel av Halmstad kommun som förra hösten fick henne att lägga om sina vanor.

– Innan detta cyklade jag absolut ingenting. Antingen blåste det för mycket eller så kanske det kunde bli regn eller så var det en jobbig uppförsbacke. Jag hittade på anledningar för att slippa, säger hon.

Stort intresse

Hon är en av omkring 500 Halmstadbor som sedan 2014 har fått möjligheten att låna elcykel under en testperiod på tre månader.

– Intresset är stort. Vi har ansökningar från fyra till sex gånger fler personer än vi har cyklar, säger Katarina Löfqvist, projektadministratör för Hållbart resande på Halmstad kommun.

Läs också: Elcykelboom kan ge fler jobb till Varberg

Projektet i Halmstad har precis avslutat sitt tredje år och slutsatsen hittills är att fyra av fem som lånat elcyklar fortsatt cykla efter låneperioden. Omkring en femtedel har dessutom köpt loss sina lånecyklar.

För Vanessa Kenneryd var det viktigt att det var en elcykel för att hon skulle bryta sitt mönster och sluta åka bil till jobbet. Dessutom har det lett till att fler familjemedlemmar hakat på. När dottern fyllde 15 önskade hon sig ingen moped, utan en elcykel.

– Lite grovt har vi räknat på att vi sparar en tredjedel av bensinkostnaderna.

Internationellt miljöpris

Nu har Halmstad kommun, ännu en gång, nominerats till ett internationellt miljöpris för låneverksamheten. Prisutdelningen sker i Kina.

– Vi kommer inte att åka till Kina. Det känns inte riktigt rätt när det gäller den miljövinsten vi gör med elcyklarna, säger Katarina Löfqvist, projektadministratör för Hållbart resande. 

Projektet pågår I Halmstad kommun till och med nästa år. Då kommer 80 personer att få möjlighet att låna elcykel.

– Vi kommer då, liksom i år, prioritera de som har koppling till Laholmsvägen. Att de antingen jobbar eller bor där. Det gör vi eftersom vi vill ha bort biltrafiken från vägen där det pågår mycket vägarbeten just nu, säger hon.

Elcykelförsäljningen i Sverige

  • Under cykelåret 2014-2015, första september till sista augusti, såldes cirka 30.000 cyklar
  • Cykelåret 2015-2016 var siffran 45.000

Källa: Cykelbranschens marknadsuppskattning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.