Barn- och ungdomsnämndens ordförande Maria Bronelius (C) säger att Laholms kommun inte har råd att laga mat från grunden med ekologiska råvaror. Foto: Privat/SVT

Svagt intresse för ekologisk mat inom Laholmspolitiken

Uppdaterad
Publicerad

Uppropet om renare skolmat i Laholm har blivit en politisk fråga. Men enligt barn- och ungdomsnämndens ordförande skulle det bli alldeles för dyrt att laga mat från grunden med ekologiska råvaror.

– Vi har inga pengar i någon säck som vi kan plocka fram och lägga på skolmat. Jag tror inte att man är beredd att ta mer pengar från kommuninvånarna för detta, säger barn- och ungdomsnämndens ordförande Maria Bronelius (C).

Priset på skolmaten i Lund är 88 öre dyrare per portion jämfört med Laholm, om man ser till råvarukostnaderna.

Ren mat i skolan

I Lund lägger de 88 öre extra på råvarorna. Skulle det fungera i Laholm?

– Det är jätteduktigt av Lund att de kan få till det. Men om vi skulle lägga till 88 öre per portion innebär det att vi måste ta de pengarna någon annanstans ifrån. Det är jag inte beredd att göra, säger hon.

Ekologiskt skulle frångå kommunens policy

I Laholms kommun hänvisar man till sin livsmedelspolicy, som istället för ekologiskt fokuserar på svenska råvaror.

– Om vi skulle gå över till ekologiskt skulle det dessutom frångå kommunens policy, säger hon.

Maria Bronelius tror att det krävs förändringar i den politiska ordningen för att skolmaten ska se annorlunda ut.

Hon har läst namninsamlingen med omkring 140 namnunderskrifter, och säger att man redan gjort mycket åt maten i kommunens skolor och förskolor.

– Jag tycker vi har jättebra skolmat. Man har varit nöjd med maten innan det här började.

Skulle krävas ombyggda kök

I Laholm ser man dessutom fler hinder i att laga mat från grunden. Barn- och ungdomsnämndens ordförande menar att det utöver en ny policy och höjd skatt skulle krävas ombyggda kök.

Vill man förbättra skolmaten i Laholm?

– Ja, om man kan göra det i de köken vi har, med den personalen vi har och till den kostnaden vi har, säger Maria Bronelius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ren mat i skolan

Mer i ämnet