Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Unsplash/SVT

Sveriges arbetstider kritiseras av EU – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

När en ambulansförare påtalar att Sverige inte efterlever EU:s regler om dygnsvila i arbetet blir det startskottet på en flerårig process som kan komma att skaka om en lång rad yrkesgrupper i grunden. Från räddningspersonal till sjukvårdare och personliga assistenter. Detta har hänt.

I videon ovan reder vi ut vad som hänt i turerna kring dygnsvilan på jobbet och EU:s kritik mot Sverige.

Vad innebär EU-reglerna om dygnsvila?

Regeln i direktivet är att arbete och dygnsvila ska förläggas alternerande under varje period om 24 timmar. Arbetspass och jourpass ska endast kunna läggas i direkt anslutning till varandra i undantagsfall, om det föreligger särskilda skäl.

Bestämmelsen avseende dygnsvila skärps och förtydligas. Det fastslås att regeln är att arbetstagaren har rätt till minst elva timmars sammanhängande ledighet under varje period om 24 timmar.

Dygnsvila kan i undantagsfall förkortas till som lägst 9 timmar vid förläggning av ordinarie arbetstid om det finns särskilda skäl i verksamheter med ansvar för liv, hälsa och säkerhet.

En arbetstagare som har fått sin dygnsvila inskränkt har rätt till kompenserande vila.

Källa: SKR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.