Johan Blidberg från Slöinge är vinnare av årets Mack-SM. Foto: Sveriges bagare och konditorer

Hallänning bakom Sveriges godaste macka

Publicerad

Kantarellmajonäs, omelett med bondost och rökta hasselnötter. De är några av ingredienserna i Susedalen, vinnarmackan i årets Mack-SM. Bakom mackan står Johan Blidberg från Slöinge.

– Jag kan knappt förstå att det är sant. Det känns galet att min macka har blivit vald till Sveriges bästa macka. Jag har alltid haft ett stort matlagningsintresse och ett särskilt in­tresse för mackor. Att alla år av bakning nu ger utdelning känns helt fantastiskt. Jag vill att alla hemma ska få ta del av min mästerskapsmacka, säger Johan Blidberg i ett pressmeddelande.

Juryns motivering lyder:  ”Med ett perfekt hantverk, i alla delar, imponerar din macka stort. Smakerna och de olika beståndsdelarna är traditionella, enkla och rena, men på samma gång innovativa. En enkel macka – med avancerat handlag. Helt enkelt.”

Det är trettonde året i rad som Mack-SM arrangeras och bakom tävlingen står Sveri­ges bagare & konditorer som arrangerar Mack-SM. I årets tävling i som avgjordes på en mässa i Stoickholm på torsdagen, tävlade åtta finalister. Deras uppgift var att göra klart 20 mackor var på 45 minuter. Mackorna bedömdes sedan av en jury utefter nytänkande, smak, utseende, tillvägagångssätt och ekonomi.

– Brödtrenden är här för att stanna. Runt om i landet köper fler och fler konditorigäster gärna matiga och varierade lunchmackor. Denna trend märktes tydligt av i årets final där mackorna bjöd på spännande och nytänkande smakkombinationer som passar ut­märkt för en bra lunchmacka, säger Martin Lundell, VD på branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer i ett pressmeddelande.

Resultat Mack-SM

Vinnare: Johan Blidberg från Solhaga Stenugnsbageri, Slöinge, med ”Susedalen”

Andra plats: Petter Oscarsson från Skeppshandelns Stenugnsbageri, Köping, med ”Höstäpplen”

Tredje plats: Ebba Waldenström från Magnus Johansson Bageri & Konditori, Stockholm, med ”En världsomsegling”

Delad fjärdeplats: Ida Andersson från Café Tre G, Karlskrona, med ”Jordnära”

Lena Wireskog från Lennarts Konditori AB Eksjö, Eksjö, med ”Lingonröda tuvor”

Marica Lundberg från Estvalls Bageri, Moheda, med ”Småländsk jaktmacka”

Marika Karlsson från Sockerbagarnas delikatesser, Norrköping, med ”Pan de Iberico”

Sara Molin från Hansens Café & Bageri, Sandviken, med ”Kyckling BLP”

Recept för 10 ”Susedalen”

1000 g vatten

1400 g lantvete

200 g emmer

45 g havssalt

300 g aktiv surdeg

Gör såhär:

Blanda alla ingredienser för hand och låt stå i en timme. Knåda ihop degen snabbt och ordentligt. Vik den en gång per timme tre gånger. Baka ut degen till önskade limpor och ställ kallt.

Gör bondostomeletten genom att blanda allt och baka av i kapselplåt i 150 grader i 45-50 min.

Stek kantarellerna i smör eller olja. Mixa dem med äggu­la, senap, salt, peppar och vinäger. Blanda i oljan lång­samt så att en krämig majonnäs bildas. Blir den för tjock, ta i några droppar vatten.

Gör skogspickles genom att koka upp och blanda ihop socker, ättika och vatten. Slå över trattkantarellerna. Skiva löken och lägg i lagen. Svartkålen skärs i lagom bitar och läggs i tillsammans med lingonen precis före servering.

Fyllning

Bondostomelett

12 st ägg

1000 g mjölk

500 g grädde

8 g svartpeppar

17 g salt

400 g riven bondost (Alt. annan lagrad ost)

Bondostomelett

15 g smör eller olja

50 g äggula

15 g dijonsenap

10 g rödvinsvinäger

300 g rapsolja

8 g salt

4 g svartpeppar

Skogspickles

50 g ättika

100 g socker

150 g vatten

100 g torkade trattkantareller

1 st rödlök

Några blad svartkål (Alt. grönkål)

50 g lingon

Rökta hasselnötter

80 g hasselnötter

15 g rökt salt (Finns i välsor­terade livsmedelsbutiker)

10 g vatten

Topping

Harsyra

Rosta hasselnötterna i torr panna tillsammans med saltet. Slå på vattnet och låt det koka bort medan du skakar pannan. Nötterna ska bli snövita.

Montering:

– Rosta brödet.

– Lägg på en bit omelett.

– Spritsa på kantarellmajonnäs.

– Lägg på svamp, kål, lök och lingon.

– Garnera med nötter och harsyra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.