Foto: SVT

Syskonen riskerar att splittras

Uppdaterad
Publicerad

Den funktionshindrade flickan i Halmstad som tillsammans med sina syskon fick stor uppmärksamhet i våra sändningar när de var nära att utvisas och splittras, kan komma att omplaceras till ett boende i Småland.

Det var i januari 2013 som Hallandsnytt först uppmärksammade de tre syskonen i Halmstad. De riskerade då att splittras eftersom två av barnen skulle utvisas.

Barnen som hade omhändertagits av lagen om vård av unga (LVU) hade placerats i fosterhem då deras mamma inte ansågs kapabel att ta hand om dem.

Fosterhemsplacerade barn ska utvisas

Det har nu gått ett år sedan beskedet om att barnen får stanna i Sverige och barnen bor kvar i fosterhemmen. Men nu utreder kommunen om den funktionshindrade 13-åriga flickan ska flytta till ett särskilt boende 20 mil bort till Jönköping.

– Jag kan inte kommentera enskilda ärenden men generellt sett är det just barnets behov som är i fokus när man utreder sådant här, säger Yvonne Olive som är enhetschef vid barn- och ungdomsavdelningen.

Har anmält det hela

Fosterhemsmamman har nu anmält en eventuell flytt till Inspektionen för vård och omsorg eftersom hon inte tycker att man tar hänsyn till barnperspektivet om flickan omplaceras.

– Vi är som kommun skyldiga att ordna så att föräldrar och syskon kan träffas och då ordna med till exempel övernattning, säger Yvonne Olive.

Utredningen om att flytta flickan utreds nu och frågan kommer tas upp i sociala utskottet nästa vecka. Om det då blir ett beslut om att flytta flickan har de biologiska föräldrarna möjlighet att överklaga det till förvaltningsrätten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fosterhemsplacerade barn ska utvisas

Mer i ämnet