Rullstolsburna Nicole Berg fick ingen hjälp att komma på ett Öresundståg hem till Halmstad. Foto: SVT

Tåget lämnade rullstolsburna Nicole

Uppdaterad
Publicerad

Konduktören vägrade hjälpa Nicole Berg ombord på tåget hem till Halmstad. I stället lämnades hon kvar på perrongen i Malmö.

– Han borde ringt och sagt förlåt i egen person, säger Nicole.

Det är en kväll Nicole Berg helst vill glömma. Det sista tåget hem till Halmstad var redan försenat när det till slut rullade in och ändå fick hon och assistenten vänta ytterligare.

För vid den lågvagn där påstigning för rullstolsburna ska ske, så måste en konduktör eller tågvärd dyka upp med en ramp. Men konduktören kom aldrig. I stället stod han, enligt Nicole och hennes assistent, på 10-20 meters avstånd och vinkade att de skulle komma till honom. Vilket de tyckte var märkligt. De stod ju redan vid den vagn som de alltid står vid.

– Så han bara ryckte på axlarna och gick in i tåget igen, säger Nicole Berg till SVT Nyheter Halland.

Och så åkte tåget iväg?

– Ja. Han brydde sig inte.

Som tur är bor Nicoles syster i Malmö så de hade någonstans att ta vägen över natten. Men besvikelsen och ilskan växte sig snabbt stark och Nicole Berg beslutade sig för att kontakta media. Detta för att se till att hon själv, eller någon annan rullstolsburen, aldrig skulle behöva hamna i en liknande situation igen.

Förväxlade rullstol med barnvagn

Eftersom händelsen ägde rum på Malmö centralstation så blev det Skånetrafikens lott att utreda ärendet. Men konduktörens version har fått både Nicole Berg och hennes assistent att häpna.

Han ska nämligen inte ha uppfattat att det var en rullstolsburen person som väntade på att få komma ombord på tåget. Han tyckte, på ett avstånd mellan tio och tjugo meter, att han såg en person med barnvagn.

– Det är löjligt. Det är stor skillnad på en barnvagn och en rullstol, det säger ju sig självt. Det här ska inte hända, säger Nicole Berg.

Och hon får medhåll av Skånetrafikens presskommunikatör Kajsa Herner.

– Ja, det håller jag helt klart med om. Står det personer vid lågvagnen så borde man helt klart gå dit och kontrollera.

”Gör mig ont i hjärtat”

Efter det inträffade så har frågan om tillgänglighet för handikappade nu aktualiserats hos Öresundstågens samtliga styrande bolag, där även Hallandstrafiken ingår. Därför tycks något ont, i det här fallet, även ha något gott med sig.

– Varje gång någonting inträffar som inte ska ske så ger det genomklang i organisationen så man skärper till sig lite extra. Det gör mig ont i hjärtat att det har kunnat ske och nu får vi stå till svars och säga ursäkta, säger Kajsa Herner.

Nicole Berg och hennes assistent har nu fått en ersättning av Skånetrafiken som de båda är nöjda med. Men Nicole väntar fortfarande på ett samtal från konduktören.

– Jag är besviken. Han borde ringt och sagt förlåt i egen person.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.