Foto: SVT

Tidigare FN-chef och visselblåsare växte upp i Halmstad

Uppdaterad
Publicerad

Som chef för fältarbetet på FN:s kontor för mänskliga rättigheter avslöjade Halmstadsonen Anders Kompass hur soldater med FN-mandat begick sexövergrepp på barn i Centralafrikanska republiken. När SVT Nyheter Halland träffar honom i Halmstad ser han tillbaka på händelsen. Men även på hur uppväxten i Halmstad formade honom.

Han flyttade till Halmstad som elvaåring och redan första dagen i den nya staden fick stor inverkan på hans framtida yrkesval. En kamrat från samma trappuppgång tog med honom till en scoutgrupp. Någonstans där lades grundstenen. Nu har Anders Kompass arbetat för mänskliga rättigheter i över 40 år. Ett arbete han fortsätter. Men tjänsten på FN avslutades efter en turbulent tid. Början på slutet var när han en dag 2014 fick en rapport på sitt bord.

– Rapporten berättade om utsatta barn som i utbyte mot mat och fickpengar tvingats till sexuella gentjänster av olika soldater. Bland annat franska soldater under FN-mandat som var där för att skydda barnen, säger Anders Kompass som vid tillfället var chef för FN:s fältarbete för mänskliga rättigheter.

Fick svårt att sova

Efter att ha läst om övergreppen hade han svårt att sova på natten.

– Jag funderade hela tiden på hur jag skulle kunna stoppa det här, säger Anders Kompass.

Han slog larm men reaktionen från en del högt uppsatta personer i FN blev inte vad han hade tänkt sig. Rapporten tystades ner och Anders Kompass blev anklagad för att ha begått tjänstefel. Under utredningstiden fick han inte uttala sig. Han blev senare rentvådd men i utredningen kom det fram andra uppgifter som Anders Kompass hade svårt att hantera.

– FN-chefer och kollegor på plats i den Centralafrikanska republiken hade vetat om de här övergreppen i flera veckor, kanske månader, innan jag fick se rapporten. Men de hade medvetet valt att inte göra någonting, säger Anders Kompass.

Valde att lämna FN

Han tappade förtroende för sina chefer och valde att lämna arbetet på FN. Trots allt har Anders Kompass fortfarande en tro på FN:s arbete för mänskliga rättigheter. Men han oroar sig lite över hur det påverkat allmänhetens syn på FN. Inte minst för hur barnen som blev utsatta ser på organisationen.

– Jag tänker på dem och deras familjer. Det kanske är det mest smärtsamma, säger Anders Kompass.

Givande år i Halmstad

Idag jobbar Anders Kompass på Utrikesdepartementet med inriktning på Latinamerika. Han fortsätter att ta ansvar och ge en hjälpande hand till utsatta i världen. Ett arbete som tog sin början på sjuttiotalet som scout och sedan ungdomsledare i Martin Luthers Kyrka i Halmstad.

– Det var väldigt givande år. Genom ungdomsarbetet upptäckte jag att det var roligt att vara ledare. Jag tror det har betytt mycket för mitt fortsatta arbete. Att jag tycker om att vara med människor och att leda grupper, säger Anders Kompass.

Han uppskattar återbesöket i Halmstad och trots att han varit runt i världen har Halmstad fortfarande en dragningskraft.

–  Om det är något jag längtat till under alla åren i Latinamerika och i FN-tjänst så är det havet. Det finns ingen så fin kust som här, säger Anders Kompass.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.