Madelene Jeppson skulle ta bort en tatuering på fingret – salongen använde syra. Foto: Privat Madelene Jeppson

Tog bort tatuering – fick tredje gradens brännskada

Uppdaterad
Publicerad

Madelene Jeppson skulle ta bort en tatuering på fingret med kemisk peeling på en salong i Falkenberg. Men behandlingen ledde istället till en allvarlig brännskada och tvingade henne till en hudtransplantation.

Att ta bort den lilla dödskallen på långfingret med kemisk peeling verkade smidigt, tyckte Madelene Jeppson från Halmstad när hon gick till en salong i Falkenberg för några veckor sedan.

– Det skulle bara bli en liten sårskorpa som skulle trilla av. Och jag har hört att laser gör ont och är ganska dyrt, berättar hon.

Enligt salongen i Falkenberg skulle den kemiska behandlingen kosta 500 kronor och med TCA-syra få tatueringen att försvinna helt och hållet.

– Men jag vet inte vad som lades på egentligen eller hur det blandats. Man ska lägga på ett lager i taget, kvinnan på salongen gjorde tre, säger Madelene Jeppson.

Transplanterade hud från armen

Efter behandlingen blev fingret svullet och Madelene Jeppson hade ont. Hon gick till vårdcentralen i Halmstad – och det visade sig att hon fått en tredje gradens brännskada. Syrabehandlingen hade bränt ett hål i fingret och dödat både hud och nerver.

Madelene Jeppson skickades till Malmö där hon sövdes och fick hud transplanterad från sin arm till fingret. I dag säger hon att huden har tagit sig, trots att läkarna inte visste om den skulle göra det.

– Men alla nerver är döda och jag har ingen känsel på det området, och det kommer jag nog aldrig att ha, säger hon och fortsätter:

– Jag är ensamstående trebarnsmamma och använder händerna hela tiden. Jag jobbar inom vården och tar hand om en autistisk pojke. Sedan utseendemässigt, att jag fått ta hud från armen... Det kommer att bli ärr där.

”Behandlat många gånger med samma syra”

Madelene Jeppson har haft kontakt med kvinnan som utförde behandlingen men har inte fått någon ersättning eller pengarna för behandlingen tillbaka. Nu har hon polisanmält kvinnan. Enligt Hallands nyheter, som först skrev om händelsen, säger kvinnan att det pågår en häxjakt mot hennes företag då bilder på Madelene Jeppsons skadade finger delas på facebook.

– Det är väldigt olyckligt detta. Jag har behandlat många gånger med samma syra och det har aldrig hänt innan. Jag mår själv väldigt dåligt av det som har hänt, säger kvinnan till Hallands nyheter.

Madelene Jeppson är upprörd över att kvinnan har kunnat driva sin verksamhet.

– När det handlar om skönhet behöver man vara utbildad. Man har förstått i efterhand att framför allt de här lasermaskinerna kan man bara köpa in och köra, det skrämmer mig, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.