Paulin Broholm-Lindberg, chef Barn och ungdomsförvaltningen, talar till pressen under ett möte om mögelskadan som skickat hem 300 elever från Getingeskolan. Foto: Jesper Larsson

Svartmögel utgör hälsorisk på Getingeskolan

Uppdaterad
Publicerad

Miljöförvaltningen har bedömt att det inte är lämpligt att bedriva undervisning i Getingeskolans lokaler.

Beslut att stänga verksamheten togs i måndags. Sedan dess har skolan fått många frågor från föräldrar.

Många föräldrar har hört av sig och undrar om skolplikten då eleverna skickats hem.

– Vi följer arbetsmiljölagen som i detta fall går före skolplikten, säger Pauline Broholm-Lindberg, chef Barn och ungdomsförvaltningen.

Hälsoproblemen på Getingeskolan

Arbetet har börjat med att riva taket och täta. Omfattningen av fuktskadan sträcker sig genom tre salar. I morgon får kommunen besked när det beräknas vara färdigt.

Plattor föll från tak

Det började med att det föll ned gipsplattor vilket alarmerade fastighetsansvarig i skolan. I onsdags förra veckan började ansvariga få indikationer att skolan hade nån typ av skada under plattorna. I fredags hade skadan inspekterats av miljökontoret och bedömdes som hälsofarlig.

Getingeskolan har drabbats av flera incidenter gällande lokalerna på sistone.

– Vi är medvetna om de utmaningar vi har på Getingeskolan. Vi inledde under läsåret möten med fastighetskontoret för att hitta långsiktiga lösningar för Getingeskolan men det är politikernas arbete som de får svara på,

säger Pauline Broholm-Lindberg.

Eleverna missar skolgång. Frågan är hur skolledningen tänker hantera utebliven lektionstid?

– Vi inväntar besked från fastighet. Om det blir fyra dagar som förloras hittar vi andra lösningar under läsåret. Vi kanske kommer att behöva ta av de studiedagar som finns, säger Leif Ljungberg, skolchef område norr.

Kan man inte ha undervisning ute?

– Det har varit för kort varsel att ställa om undervisningen. Ska man det måste man bedömma elevernas säkerhet och det har varit för lite tid för detta, svarar Pauline Broholm-Lindberg.

Plönningeskolan har redan en del elever från Getingeskolan. Är detta aktuellt?

– De lokaler som vi använder på Plönningeområdet är redan fulla, säger Leif Ljungberg, skolchef område norr.

Finns det planer att lägga mer resurser på Getingeskolan?

– Vi är hyresgäster. Kommunens planeringsprocess består av ett fastighetskontor och ett samhällsbyggnadskontor som drivs av en politisk process, säger Pauline Broholm-Lindberg.

– Svaret är enkelt. Vi vill ha mer resurser, säger Leif Ljungberg skolchef område norr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hälsoproblemen på Getingeskolan

Mer i ämnet