Närmare 2.000 liter alkohol hittades hos misstänkte langaren i Kungsbacka. Foto: Polisen

Ungdomarnas ilska över polisens spritbeslag

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Kungsbacka meddelade att man satt fast en person som sålde alkohol till ungdomar. Då följdes det upp med ilskna reaktioner på Facebook. ”Ni har just förstört hela Kungsbackas sommar” är en av kommentarerna.

– Det är inte säkert att alla ungdomar ser vad vi ser – nämligen konsekvenserna av alkoholens framfart, säger Anders Wiss vid polisen.

Det var inför påsken som polisen slog till mot en langare i Kungsbacka. Efter en tids spaning kunde en man gripas och polisen kunde beslagta 2000 liter alkoholhaltiga drycker.

– Det är en stor leverantör som vi har tagit. Vi misstänker att han sålt till ungdomar i Kungsbacka så det är väldigt bra att vi fått bort en olaglig alkoholförsäljning, sa Anders Wiss, lokalpolisområdeschef i Kungsbacka.

Ilskna kommentarer

När Kungsbackapolisen sedan postade ett inlägg på Facebook blev resultatet delade meningar från befolkningen.

”Så detta är det ni gör när jag får läsa om kidnappningsförsök och överfall/våldtäktsförsök i vårt kära Kungsbacka? Har ni ens kommit något närmare de misstänka? Eller är de fortfarande på fri fot när ni samlar in alkohol” skriver en person i kommentarsfältet.

En annan drar till med att:

”Ni har just förstört hela Kungsbackas sommar.”

Men polisen tar lätt på kritiken.

– Vi gör inte det ena eller det andra, vi prioriterar inte bort grova brott utan gör både och, säger Anders Wiss.

– Vi har sett många kommentarer om att det är onödigt att polisen gör detta. Men det är ett jätteviktigt arbete.

”Värt varenda skattekrona”

Värt att tillägga är att inte alla kommentarer på Facebooksidan varit negativa. Många hyllar också polisens insats.

”Ni har min stora uppskattning som medborgare och far. Tack för ett bra arbete, väl värt varenda skattekrona!” skriver en person.

”Bra jobbat och högst sannolikt har ni också förhindrat slagsmål, våldtäkt, och misshandel i alla vidriga former, pga detta beslag” skriver en annan.

Anders Wiss håller med.

– Det är inte säkert att alla ungdomar ser vad vi ser – nämligen konsekvenserna av alkoholens framfart. Tjejer som blir sexuellt utnyttjade och killar som hamnar i slagsmål. I värsta fall kan någon däcka i ett dike och frysa ihjäl, säger Anders Wiss och fortsätter:

– Det finns en åldersgräns och det finns en anledning till den.

”Ganska stor omfattning”

När det gäller den pågående utredningen kring beslaget har polisen kommit en bit – men ännu inte ända fram.

– Vi håller förhör och kan konstatera att spritförsäljning pågått under en längre tid – och det har sålts till både vuxna och ungdomar, säger Anders Wiss.

– Som vi ser det handlar det om en ganska stor omfattning, men exakt hur stor och hur länge detta pågått får utredningen visa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.