25 nationer tävlar i Halmstad under helgen. Foto: SVT

Unik boulefest i Halmstad

Uppdaterad
Publicerad

Halmstad blev en räddare i nöden när singel-EM i boule ska avgöras den här helgen. När Frankrike ställde in tog Hallands residensstad vid.

Halmstad blev som från ingenstans Europas boulecentrum för en helg. I Ståhlhallen ska det första EM-mästerskapet i singelboule någonsin avgöras. Och det av ren slump. Frankrike, boulens urmoder, skulle egentligen stå som värdland, men det hela ställdes in i sista sekund och då såg Halmstad sin chans.

– Vi skickade in en ansökan snabbt som ögat till Europeiska förbundet om att arrangera det här och vi fick klartecken. Så vi har haft ungefär fem veckor på oss att rodda det här. Det är ju fantastiskt skoj att få den här chansen, säger Pontus Thuresson, ordförande Svenska bouleförbundet.

25 länder tävlar

Totalt deltar 25 nationer med vardera en representant på dam- och herrsidan. För Sverige tävlar Rickard Nilsson från Skåne och Jessica Johansson från Småland.

– Spontant skulle jag säga att jag är ganska nervös. Det är en sak att spela i lag och en annan att spela ensam. Jag har spelat ett VM i singel innan, så jag har testat det. Men det ska bli spännande och jag har en hyfsat bra känsla, säger Jessica Johansson.

Frankrike favorit

Men vad vore ett internationellt mästerskap utan en av sportens stora virtuoser, fransmannen Henri Lacroix? Han har massor av mästerskapstitlar i bagaget och får gälla som favorit på herrsidan.

– Jag ska försöka göra en bra tävling, det är aldrig självklart. Många deltagande länder är skickliga, och singelspel är speciellt. Jag ska försöka göra mig själv rättvisa, ha roligt och spela bra matcher. Det är som i all idrott, den bäste vinner. Den som är i bäst slag vinner i helgen, säger Henri Lacroix.

Tävlingarna avgörs med finalspel på söndagen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.