Demonstration mot bristande vårdorganisation i Lorensbergstorget i Varberg Foto: Jesper Larsson

Unikt vårduppror i Varberg

Uppdaterad
Publicerad

Vårdpersonal, patienter och anhöriga samlades på söndagen på flera håll i landet för att demonstrera mot den vårdorganisation som de tycker förfaller. Under parollen ”Slut på rean – en annan vård är möjlig” höjde även människor i Varberg sina röster.

Klockan 14:00 på söndagen så skedde det samlade vårduppropet på 26 orter runt om i landet. Allt började med ett initiativ på sociala medier som sedan spritts lavinartat, bland annat till Varberg.

– Det unika med det här uppropet är ju att det är ett samlat upprop för hela vården. Det gäller all personal på sjukhus, gruppbostäder, personliga assistenter, patienter, brukare, anhöriga och så vidare och det tror jag inte att jag varit med om tidigare, säger varbergsbon Ingemar Ericsson, stöddassistent på ett LSS-boende, till SVT Nyheter Halland inför uppropet på söndagen.

Han hoppas att det här bara är början på något som fortsätter att växa.

– Vi uppmanar folk att prata med varandra på jobbet om hur de vill förbättra sin arbetsplats. Alla kräver ju mer resurser. I Varberg finns äldreboenden där personal går på knäna, hemtjänstpersonal som äter sina mackor i bilen för att hinna med och en individuell lönesättning där det kan skilja över 5.000 kronor mellan två personer som utför exakt samma arbetsuppgifter. Alltså, på vissa håll är det total katastrof, säger Ingemar Ericsson.

Vårdupproret, som ska vara partipolitiskt obundet, hölls på Lorensbergstorget i Varberg klockan 14.00 på söndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.