Här på en strandäng söder om Halmstad skedde dödsolyckan. Foto: SVT

Uppretade kor bakom dödsolycka

Uppdaterad
Publicerad

En man avled efter att ha blivit attackerad av kor i en hage utanför Halmstad. Han ska ha blivit omringad av korna som enligt vittnen på platsen var mycket uppretade.

Det var vid halv niotiden på onsdagskvällen som en 80-årig man gick ut på strandängarna vid Påarp strax utanför Halmstad. Mannen är från Boråstrakten.

Ett vittne som såg händelsen har till polisen berättat att mannen hamnade mellan flera kor och kalvar, och då blivit stångad och nedtrampad. Vittnet har berättat att korna verkade väldigt uppretade.

– Ett vittne uppger att korna reste sig upp på bakbenen mot mannen, säger polisens utredare Linda Sörbye till SVT Nyheter Halland.

Avled av sina skador

När ambulans kom till platsen inväntade de polis och gick sedan in i hagen. Mannen fördes till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda.

Djurägaren kom också till platsen och kunde få in korna i en annan hage.

Linda Sörbye vid polisen i Halmstad är den som utreder händelsen. Hon berättar för SVT Nyheter Halland att polisen betraktar händelsen som en olyckshändelse, och att det inte finns några brottsmisstankar.

– Det finns ingen misstanke om brott. Korna gick i en inhägnad hage på djurägarens egen mark. Det här är bara en tragisk olycka, säger polisutredaren Linda Sörbye.

Kan försvara sina kalvar

Cecilia Bengtsson är mjölkbonde i Varberg. Hon känner inte till omständigheterna kring den aktuella dödsolyckan, men hon säger till SVT att man generellt inte bör gå in i en hage om man inte känner till djuren.

– Om det är en ko som fått en kalv, då kan de försvara den och gå fram och stångas. Den som inte är van vid djur kanske inte känner till det, säger hon.

Hon säger samtidigt att kor oftast är snälla, och att hon som bonde själv inte är rädd för att gå in till sina kor. Men det finns undantag.

– Jag går aldrig fram till en ko som just fått kalv, säger Cecilia Bengtsson.

De exakta orsakerna bakom gårdagens dödsolycka är inte klarlagda. Även om polisen inte misstänker något brott så kommer de utreda dödsorsaken närmare, vilket är normalt vid dödsolyckor. Det ska göras en rättsmedicinsk obduktion. Och vittnen ska höras under torsdagen.

Ska se över hagen

Enligt Hallandsposten som pratat med ägaren till korna så släpptes de ut i maj och är vana vid att personer promenerar längs strandängen.

– Vi är chockade och ledsna, det brukar fungera bra. Det har aldrig varit några problem tidigare och det går mycket folk i hagen, bland annat och rastar hundar. Allemansrätten gör ju att det är öppet, säger djurägaren till Hallandsposten.

Djurägaren har tillfälligt flyttat på djuren och ska nu se över om det eventuellt behövs några nya staket eller avspärrningar i hagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.