Väg 153 är en av de hårt trafikerade vägarna till Ullared. Nu föreslås vägtullar på vägen. Foto: TT

Förslaget: Inför vägtullar till Ullared

Uppdaterad
Publicerad

Alla vägar bär till Ullared. Nej inte alla – men länsvägarna 153 och 154 gör det – och nu behöver de rustas upp. Under tisdagen presenterades ett uppseendeväckande förslag för att finansiera upprustningen: att införa vägtullar.

Den lilla orten Ullared i Falkenbergs kommun har miljontals besökare varje år, men vägnätet till orten är inte dimensionerat för den mängd trafik som går där. Vägarna är olycksdrabbade och slitna, och det kommer att kosta att rusta upp dem.

När lokala politiker träffade halländska riksdagsledamöter och företrädare för näringslivet under måndagen diskuterades flera olika alternativ till lösningar för trafikflödet till Ullared. Bland de mer uppseendeväckande förslagen fanns införande av vägtullar.

Ullared

– Det är en av flera möjligheter, säger Per Tryding, vice vd på Sydsvenska handelskammaren.

Vill ha stora förändringar

Han menar att det kan vara intressant att räkna på modeller som går utanför de mer traditionella, för att snabbare få till stora förändringar. Angående vägtullar drar han paralleller till hur systemet fungerar på Öresundsbron.

– Juridiken måste undersökas, men man kan tänka sig olika former av rabattsystem. De som pendlar betalar betydligt mindre, säger Per Tryding.

Kan boende i Ullared få betala om det här blir verklighet?

– Ullaredsbor som måste använda vägen kanske kan åka gratis, det finns massor av varianter. Vi vill bara signalera att vi är beredda på att kolla på alla sorters modeller för att komma framåt, säger Per Tryding.

Pengar är uppbundna

Många småorter i landet har ett framgångrikt företag som blir kvar trots att de växt ur kostymen. Per Tryding menar att Ullared är ett extrem fall. Vanligtvis finansieras utbyggnaden av vägar till sådana orter genom skattepengar – som statliga anslag och kommunal finansiering – eftersom samhället beräknas få tillbaka pengarna i slutändan. Men Per Tryding menar att Hallands län redan har många vägprojekt där pengar är uppbundna.

– Om vi ska ta de större stegen får vi kolla på mer kreativa lösningar. Ska det byggas 2+1 väg på båda de vägarna är vi uppe och sniffar på miljarden och det är pengar som nog är svåra att få, säger Per Tryding.

Vad säger Gekås om vägtullar för kunderna?

– Jag har inte pratat med Gekås om det. Vi har inte sagt att vi ska ha den här lösningen till varje pris men vi är i ett läge där vi måste titta på alla möjligheter. Det är dumt att begränsa sig, säger Per Tryding.

SVT Nyheter Halland ringde däremot upp Gekås vd Jan Wallberg för en kommentar till förslaget. Han poängterar att han ser ett stort behov av att förändra vägarna och att han är för kreativa lösningar när det kommer till finansiering. Men att det skulle ske genom vägtullar vänder han sig emot.

– Det tycker jag spontant inte om. Jag har lite svårt att se att man ska straffa någon som åker till Ullared, säger Jan Wallberg.

Kan Gekås tänka sig finansiera vägbygget?

– Som anställd vd kan jag inte lova något sådant. Jag vet att delfinansiering har diskuterats i olika sammanhang och att Gekås kan låna ut pengar. Vi är öppna för en dialog och välkomnar en kreativ diskussion om det hela med aktörer runt omkring. Hellre det än vägtullar, säger Jan Wallberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ullared

Mer i ämnet