Så här såg det ut förra gången två av männen togs med spritlast i färjeläget i Varberg. Foto: Tullen

Varberg misstänkt smuggelhamn för spritliga

Uppdaterad
Publicerad

Ett gäng män misstänks använda Varbergs hamn för spritsmuggling. Nu har de gripits igen – för andra gången på kort tid.

På fredagseftermiddagen hölls häktningsförhandlingar i Varbergs tingsrätt mot de fyra männen som alla misstänks för grov smuggling. 

De greps av tullen i Varberg när de körde av Grenåfärjan i onsdags morse. De har sedan dess suttit anhållna.

– De kom i två bilar med så stora mängder alkohol att det är att betrakta som grov smuggling, säger åklagare Klas Lundgren.

Motsvarar 900 liter sprit

I lasten fanns stora mängder öl, vin och sprit. När tullen bedömer mängder omräknas alla alkoholvaror till hur mycket det motsvarar i 40-procentig sprit.

– I det här fallet motsvarar det då 900 liter 40-procentig sprit, säger Klas Lundgren.

Det tycker han är mer än vad som kan anses som egen konsumtion. Misstanken är därför att männen för in spriten för att sälja den, vilket är olagligt.

Sprit till Sunne

Två av männen, som är i 25- till 30-årsåldern, dömdes så sent som i våras för precis samma sak till vardera åtta månaders fängelse. Men straffen har ännu inte avtjänats eftersom de överklagat till hovrätten.

Den gången togs de av tullen i Varberg med omkring 9.000 burkar öl, 1.200 liter vin och 258 liter starksprit i två bilar.

I förhör berättade den ena av männen då att han var hotad av ett MC-gäng och tvingad att göra den här inköpsresan till Tyskland. Lasten skulle han sedan leverera till en adress i Sunne, men utan att precisera vare sig MC-gänget eller adressen närmare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.