Foto: Privat

Varg kan ha setts i Halland

Uppdaterad
Publicerad

Hittade Wilma Olsson vargspår i Falkenberg? Inte alls omöjligt menar länsstyrelsen som har tittat på Wilmas bilder.

Wilma Olsson var ute och gick med sin hund i Skrea utanför Falkenberg när hon fick syn på spår i marken. Wilma reagerade på att det såg ut som stora hundspår och genast sattes tankarna igång. Tänk om det var en varg.

– När jag hittade tassavtrycken fotade jag min hand bredvid för att visa hur stort avtrycket var. Jag blev exalterad över att det kanske kan ha varit varg i närheten så jag kollade upp hur vargar beter sig och hur stora tassar de har, berättar Wilma Olsson.

Varg i Halland

Har du sett någon varg tidigare?

– Jag minns att det var en varg här för några år sedan och att jag då tyckte att det var väldigt spännande. Det vore jätteintressant att få veta om det var en varg, avslutar Wilma Olsson.

”Definitivt inte omöjligt”

När Wilma Olsson och hennes mamma mätte spåren visade de sig vara nio till tolv centimeter långa och avstånden mellan avtrycken var 1,30 meter. Spåren fortsatte ungefär tio meter innan terrängen gick från sand till sten. Martin Broberg som är rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen har tittat på Wilma Olssons bilder på tassavtrycken. Enligt honom kan det rör sig om vargspår.

– Det är definitivt inte omöjligt att det är ett spår av en varg. Men det är väldigt svårt att säga eftersom hunddjur har identiska spår. Dessutom kan hundar både ha lika stora och till och med större tassar än vargar.

Kan man på annat sätt se på spår om det kan röra sig om varg?

– Ja, men framförallt handlar det om att kunna följa en spårning för att se hur vargen har rört sig. Det är väldigt stor skillnad på hur vargar och hundar beter sig. Hundar springer omkring mer lekfullt och nosar. Vargar rör sig mer målmedvetet och energisnålt. De utnyttjar terrängen för att enkelt förflytta sig i landskapet. En annan skillnad mellan hund och varg är att vargen beter sig annorlunda när de kommer fram till föremål. Vid en vägbom går de inte under, utan runt, säger Martin Broberg.

Kan spåra genom dna

Förutom spårning kan man spåra varg genom DNA-analys. Martin Broberg berättar att alla alfahanar i landet finns dokumenterade genom att ha analyserat spillning. På så sätt kan man se varifrån vargen vandrat. I Halland dokumenteras varg lite nu och då. Tidigare under hösten fick Länsstyrelsen foto på en varg i Halmstads kommun. När de åkte till platsen kunde de genom att undersöka spårningen konstatera att det var en varg.

Vad tycker du om varg?

– Det är fascinerande djur. Vi är medvetna om vilka känslor det finns kring varg och i och med att vi ska arbeta objektivt så stannar jag vid den formuleringen, säger Martin Broberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Halland

Mer i ämnet