Erik Berger, 90, går snart i mål i sitt sista racinglopp.

Världens äldsta racerförare lägger av

Uppdaterad
Publicerad

En racingepok avslutas i helgen på motorbanan i Falkenberg. 90-årige fartfantomen Erik Berger kör sitt sista lopp inför förväntad storpublik.

Erik Berger från Bengtsfors körde sin första motortävling 1947 och är enligt Guinness rekordbok världens äldsta aktiva racerförare. I helgen avslutas karriären för gott. Och det sker på Falkenbergs motorbana där veteranracerbilstävlingen Falkenberg Classic hålls.

Många jubileum

– Det är vemodigt att ta adjö av alla här. Men jag känner att det är rätt nu. Det är många bitar som fallit perfekt på plats. Jag fyllde 90 i somras, min fru fyller 90, motorklubben som jag en gång startade fyller 65 och företaget som jag drivit i alla år fyller hundra. Det har varit många jubileum, så det blir ett bra avslut, säger Erik Berger när SVT Nyheter Halland pratar med honom inför fredagens träningslopp i Falkenberg.

På 1960- och en bit in på 1970-talet tillhörde han Sverigeeliten inom banracing.

– Ett fint minne var här i Falkenberg när jag 1969 delade SM-guldet med Bosse Ljungfeldt. Vi fajtades hela året och när jag vann sista tävlingen fick vi dela på det.

200 km/h

Med teknikutvecklingen på motorer och däck kör Erik Berger faktiskt fortare i dag än när han stod på toppen av sin karriär.

– I Karlskoga där jag körde för några veckor sedan slog jag mitt personliga banrekord. På rakan här i Falkenberg kan man komma upp i 200 kilometer i timmen, säger Erik Berger.

Totalt deltar 250 förare i 17 olika tävlingsklasser i årets upplaga av Falkenberg classic.

– Det är det största startfältet vi har haft, säger Bengt-Åke Bengtsson, i arrangerande Falkenbergs motorklubb.

Hoppas på 2000 besökare

Tävlingsbilarna är från mellan 1950-tal och 1980-tal. Om vädret blir hyfsat tror Bengt-Åke Bengtsson på storpublik.

– Vi hoppas på 2000 besökare. Det har de senate åren legat mellan 1500 och 2000, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.