Polis filmade vildsvin i Kungsbacka

Publicerad

Polisen stöter ofta på vildsvin under sina nattpass i Kungsbacka. Stefan Olsson filmade de här två djuren på Onsalavägen under söndag natt. 

Senast när vildsvin dök upp nära polisbilen filmade Stefan Olsson dem med mobilen. Då var han och hans kollega på väg ut mot Åsa för att spana på tjuvar. När de kom på Onsalavägen vid Onsalamötet, 50 meter från E6:an, trodde han att det var två hundar i vägrenen. Det var vildsvin. 

– Vi lyste upp dem med strålkastaren och trodde de skulle fly men de stannade och kikade nyfiket på oss, säger Stefan Olsson, polisassistent. 

Intill tätort

Han reagerade på att de var så nära centrala Kungsbacka den här gången. Det händer ofta att polisen ser djuren när de patrullerar under nätterna i Kungsbacka kommun. Men inte så nära centrum. 

– Vi ser dem ofta mot Vallda nära naturreservatet. Ibland kan det vara riktiga jättebestar, säger Stefan Olsson. Polisassistent. 

Beståndet varierar kraftigt i Halland 

Jägareförbundet skriver i ett utskick att vildsvinsstammen och problemen med skador på grödor ökar idag i hela Europa. I Sverige orsakar vildsvinen lokalt stora skador för den enskilde jordbrukaren.  På dessa platser behövs extra jakttryck, för att begränsa skadorna, skriver förbundet. Lokalt varierar beståndet mycket.

– På en del platser i Halland finns det inga vildsvin alls och på andra är stammen större. Där den är större bör man naturligtvis öka jakttrycket, säger Lolle Gustavsson, Jägareförbundet Halland, Jakt & faunagruppen. 

Jakten på vildsvin har resulterat i att svenska jägare skjuter 100 000 djur per år vilket är fler än antal älgar. Genom ökad jakt har jägarna de senaste åren minskat stammens utbredning, vilket är unikt internationellt, skriver Jägareförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.