Foto: SVT

Förbundets beslut – Fayez är inte längre svensk spelare

Uppdaterad
Publicerad

Volleybollstjärnan Fayez Alloush fick nyligen fast jobb i tillverkningsindustrin i Falkenberg och sedan en tid tillbaka har han tillfälligt uppehållstillstånd i Sverige. Men uppehållstillståndet har samtidigt ställt till med stora problem, både för Fayez och Falkenbergs volleybollklubb.

– Det är svårt att förstå att jag som asylsökande kunde spela som svensk men nu går det inte längre, säger Fayez Alloush till SVT Nyheter Halland.

Nyligen vann Falkenbergs volleybollklubb Grand Prix och Fayez Alloush var en av nyckelspelarna i framgången. Men klubben kan i fortsättningen inte längre spela med den lagupställning som varit så framgångsrik. Bara tre av spelarna på planen får nämligen vara utländska spelare.

Volleyboll

Förbundets tvärvändning

Så länge den syriske flyktingen var asylsökande betraktades han av svenska volleybollförbundet som svensk. Men nu när han har fått tillfälligt uppehållstillstånd anser volleybollförbundet, efter en tvärvändning, att han inte längre är att betrakta som en svensk spelare.

Fayez Alloush har varit i Sverige i ungefär ett och ett halvt år. Genom division två-spel i en volleybollklubb i Malmö försökte han hitta tillbaka till sig själv efter svårigheterna familjen hade gått i genom. Han såg volleyboll som en inkörsport till samhället, för att få vänner och underlätta det nya livet i Sverige.

Kommer överklaga

Sedan ett år tillbaka spelar den tidigare syriske landslagsspelaren i Falkenbergs volleybollklubb. Inför säsongen gav volleybollförbundet Falkenbergs-klubben en muntlig dispens att använda Fayez, som då var asylsökande, som svensk spelare.

– Jag tycker inte det är någon skillnad mellan att vara asylsökande och att han fått ett tillfälligt uppehållstillstånd. För hans förutsättningar har inte förändrats ett enda dugg mer än att han får stanna i Sverige till december nästa år, säger Peter Hultén ordförande i FVBK.

Hultén planerar nu att överklaga beslutet till riksidrottsnämnden.

– Jag hoppas att det kommer blir någon typ av prejudikat i det här för vi kan inte vara ensamma inom svensk idrott med asylsökande som inte har någon tillhörighet. Det måste finnas fler idrotter som har samma bekymmer, säger Peter Hultén.

Försiktigt riksförbund

Men på Riksidrottsförbundet vill man inte gå händelserna i förväg och vill inte kommentera ärendet innan överklagan är inskickad och behandlad.

– Det här ärendet kommer prövas utifrån de stadgar som finns. Får ärendet prövningstillstånd utreder vi om beslutet tillkommit via någon form av fel handläggningen eller om det är fattat i strid med gällande regler, säger Elin Johansson, förbundsjurist på Riksidrottsförbundet.

Kan beslutet i så fall bli ett prejudikat för alla idrotter?

– Det kan jag inte uttala mig om, för det vet jag inte, säger Elin Johansson.

För Falkenbergs volleybollklubb innebär volleybollförbundets beslut konkreta förändringar på planen.

– Nu är det tungt. En spelare som förtjänat en plats i laget måste nu stå utanför. Det påverkar gruppen. Vi har fem veckor innan slutspelet och under den tiden är det som om vi får genomgå en full säsong, säger tränaren Patrick Aparicio.

”Självklart vill jag spela”

Volleybollförbundets tanke med regeln om en begränsning av antalet utländska spelare är att det ska bidra till god återväxt i det svenska landslaget.

Fayez Alloush är inte främmande för spel i det svenska landslaget om han skulle få ett svensk medborgarskap.

– Självklart vill jag spela om de vill ha mig. Volleybollförbundet hjälpte mig mycket genom att låta mig spela som svensk spelare. Jag fick chansen att visa vem jag är och vad jag kan göra. Det nya beslutet är jag inte så glad över men jag får acceptera det, säger han.

Och han vill även fortsätta spela volleyboll i Sverige en lång tid framöver.

– Jag sa till tränaren att så länge jag kan träna och hålla mig stark kommer jag fortsätta som spelare. Som 28-åring har jag både erfarenhet och styrka. Jag kan nog spela i alla fall i sex år till, säger Fayez Alloush.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Volleyboll

Mer i ämnet