SVT mötte Ellen Jerresand och Mathilda Andersson dagen före Tubecon i Kungsbacka. Foto: SVT

Youtubestjärnor lockade unga till Kungsbacka

Uppdaterad
Publicerad

Biljetterna var slutsålda när över 30 svenska ”youtubers” kom till Kungsbacka för att möta sina fans i dag.

Omkring 750 personer hade samlats i dag för att träffa sina Youtube-idoler, när turnén Tubecon kom till Kungsbacka. Bland affischnamnen fanns flera västsvenska youtubers – som Kammie Rosenskjold, Binahoney och killarna bakom Uddevallarobert.

Med en egen kanal på Youtube kan man nå ut till en bred publik utan att ens behöva gå hemifrån. Vissa svenska kanaler har miljontals prenumeranter, men även de lite mindre har ofta hängivna följare.

Vloggar hör till vardagen

För Kungsbackaborna Ellen Jerresand, 15 år, och Mathilda Andersson, 16 år, är Youtubekanalerna en del av vardagen – och framförallt videodagböckerna, så kallade vloggar.

– Jag följer allt från träning, smink, mode… Vloggar är en väldigt stor del av Youtubers värld just nu, säger Mathilda Andersson.

– Ja, det har verkligen exploderat. Jag tror inte att det går att säga hur många man egentligen följer, för det är så himla många. Mellan 100 och 200 pers, säger Ellen Jerresand.

Spelar stor roll för unga

Ellen Jerresand ägnar ungefär fyra timmar om dagen åt Youtube, och säger att det finns något där för alla. Hon tycker också att personerna bakom kanalerna är viktiga röster i ungdomars liv.

– Det var väldigt stort när Clara Henry började ta upp allt det här med mens till exempel. Det fick många tjejer att våga säga att ja, jag har mens, jag har mensvärk. Och stå upp för sin sak trots att det är tabubelagt.

Både Ellen Jerresand och Mathilda Andersson har provat att lägga upp egna videoklipp, men tror att det är tufft att faktiskt driva en kanal.

– Det är något jag beundrar med Youtubers – att de står ut. Folk säger att de är falska och bygger upp falska identiteter, och skriver jättemycket fula saker, säger Ellen Jerresand.

Få evenemang för åldersgruppen

Enligt arrangörerna kom omkring hälften av besökarna på Tubecon från Kungsbacka, resten hade rest dit för att få se sina idoler. När Tubecon stängde på lördagskvällen var Michael Hermann, projektledare från Kungsbacka mycket nöjd.

– Det blev jättebra, och ungdomarna har köat flitigt för att få en kram och ta en selfie med sina idoler. Man kan säga att det har varit god stämning och mycket kärlek i luften här och massor av barn och ungdomar, de flesta mellan 10 och 14 år, men också många lite äldre.

Då kanske Tubecon kommer tillbaka till Kungsbacka?

– Det kan nog vara intressant att göra detta igen, det är roligt att erbjuda ett arrangemang för den här gruppen unga. Det finns inte så många evenemang just för dem. Nu ska vi först flytta ut allt så att hallen är tom igen till på måndag morgon. Sen får vi prata om framtiden, säger Michael Hermann.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.