• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

De flesta skador efter fall är lindriga, men det finns också patienter som får skallskador och frakturer. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix /TT

Tusentals patienter skadas i fallolyckor på skånska sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

De två senaste åren har över 7 000 patienter råkat ut för fallolyckor på de skånska sjukhusen. Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har nu riktat kritik mot Helsingborgs lasarett. En 89-årig kvinna föll två gånger när hon var inlagd för operation. Andra gången bröt hon höften.

Årligen tas 70 000 personer in på sjukhus efter att ha ramlat. 18 000 av dem får en höftfraktur. Det är oftast äldre och multisjuka som faller och många gånger händer det i hemmen eller på ett vårdboende.

Men många faller också medan de vistas på sjukhus för olika behandlingar. Som Per-Ola Eklöfs 89-åriga mamma. Hon var inlagd på Helsingborgs lasarett för en operation men föll två gånger innan den blev av. Andra gången bröt hon höften sedan hon lyckats ta sig ur sängen.

– Det är klart att jag blev väldigt ledsen när jag fick beskedet. Det kändes tungt. Och jag blev lite fundersam över att det kan hända två gånger, säger Per-Ola Eklöf.

Nu riktar Ivo kritik mot händelsen.

– Bra, tycker Per-Ola Eklöf.

– Det som hänt mamma kan inte göras ogjort. Men det kanske kan hjälpa andra framöver.

Per-Ola Eklöfs mamma föll och skadade sig när hon var inlagd på sjukhus för en operation. Foto: SVT

Över 7 000 ramlade

Men 89-åringen är inte ensam om att råka illa ut. Statistik som SVT Nyheter Helsingborg tagit fram visar att det sammanlagt har inträffat 7 071 fallolyckor på de skånska sjukhusen de två senaste åren. Patienterna ramlar oftast när de tar sig ur sängen för att gå på toaletten eller ska tillbaka.

De flesta skadas inte i fallet eller får lindriga skador som värk och sår. Men totalt 112 patienter föll så illa att de fick en skallskada och 81 fick en fraktur. En person har avlidit till följd av ett fall.

Catharina Borna är chefsläkare vid Helsingborgs lasarett. Där inträffade 1 660 fallolyckor under de senaste två åren. Hon beklagar det som hände den 89-åriga kvinnan.

– Det gjordes ingen riskbedömning när hon lades in och det var fel, säger hon.

Foto: SVT

Kan finnas mörkertal

Chatarina Borna tror att det finns ett visst mörkertal när det gäller antalet patienter som ramlar.

– Det handlar om hur vi registrerar falltillbuden. Men vi arbetar ständigt med att försöka förbättra den saken, säger hon.

Catharina Borna säger också att personalen på Helsingborgs lasarett arbetar med att försöka minska tillbuden. Det kan handla om riskbedömningar, halksockor, genomgång av medicinlistan, sängar som går att sänka ända ner till golvet och andra åtgärder.

Per-Ola Eklöfs mamma har hämtat sig från både operation och fallskadan.

– Hon mår bra idag, som tur är, säger han.

Se hela inslaget:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.