Foto: Privat

Albin, 15, valdes till lucia: ”Vill bryta en norm”

Uppdaterad
Publicerad

På tisdag framträder Albin Persson, 15, som lucia på Högastensskolan i Helsingborg. ”Jag vill visa samhället att alla kan vara vem de vill, oavsett kön eller etnisk bakgrund”, säger han.

Sent på onsdagskvällen lade han ut nyheten på sin Facebook-sida. Dygnet senare har nästan 4000 personer reagerat på uppdateringen där Albin Persson berättade att han blivit framröstad till lucia i nionde klass på Högastensskolan.

”Detta kommer vara en minst sagt spännande upplevelse och det känns som jag skriver historia på något sett. Att jag kan förbättra för en utsatt grupp i samhället”, skriver Albin Persson.

Vill bryta norm

För SVT Nyheter Helsingborg berättar Albin Persson om var han fick idén att ställa upp i omröstningen.

– Jag och en kompis kollade igenom kraven. Där stod det att vem som helst i årskursen kunde bli vald. Egentligen skulle en killkompis till mig kandidera, men han hoppade av. Då tog jag steget och ställde upp, säger Albin Persson.

I omröstningen ställdes han mot fem tjejer. Efter omröstningen visade det sig att Albin hade blivit vald med god marginal.

– Jag är feminist och stödjer inte könsdiskriminering på något sätt. Jag ville bryta en norm och visa samhället att alla kan vara vem de vill, oavsett kön eller etnisk bakgrund, säger Albin Persson.

Glada tillrop

Han berättar att han tänkt mycket på debatten som uppkommit efter att Åhléns avslutade en kampanj med en mörkhyad pojke.

– Jag tycker det är tråkigt att det ska bli en så stor grej. Det spelar ingen roll vilken hudfärg, vilket kön eller etnisk bakgrund man har. Det gäller påskharen, lucia, jultomten, vad som helst. Man får vara vem man vill, säger Albin Persson.

Vilka reaktioner har du fått efter utnämningen?

– I skolan har alla varit väldigt accepterande och glada. Framför allt lärarna har tagit mig i handen och gratulerat. Även mina klasskamrater är glada för min skull och deras föräldrar har önskat mig lycka till, säger Albin Persson.

Viss nervositet

På tisdag klockan 07.30 ställer han sig framför skolan och sjunger in Luciadagen.

– Just nu känns det väldigt bra. Vi övade för första gången i går. Då kröp sig nervositeten på, men det ska bli jätteroligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.