Foto: TT

Alla i Perstorp måste koka sitt vatten

Uppdaterad
Publicerad

Källan till bakteriern är hittad men ändå utvidgas kokningsrekommendationerna till hela kommunen.

– Vi måste ta det säkra före det osäkra, säger Kjell Hedenström som är teknisk chef i Perstorps kommun precis efter ett avslutat ledningsmöte med anledning av vattenproblemen.

Det är det ena av Perstorps två vattenverk som sprider bakterierna. Det försörjer främst Oderljunga och Häljalt, där invånarna redan under torsdagen rekommenderades att koka sitt vatten.

– Men vi kan inte utesluta att de två olika vattensystemen kan ha läckor som gör att även vattnet i byn påverkas, säger Kjell Hedenström.

Kokningsrekommendationen kommer att gälla minst hela helgen men troligtvis kommer den inte hävas förrän i mitten av nästa vecka.

– Vi har sagt att minst tre provsvar i rad måste visa på att bakteriekällan är hävd innan vi låter folk dricka vattnet okokat igen. Vi kommer fortsätta ta prover i helgen men de sista svaren väntas tidigast tisdag, säger Kjell Hedenström.

Bara kommunalt dricksvatten

De som har egen brunn påverkas inte av kokningsrekommendationerna.

Bakterierna har växt till sig i ett sandfilter, som är det sista ledet i det norra vattenverkets reningsprocess innan dricksvattnet pumpas ut till hushållen.

– Egentligen är inte detta så allvarligt som det kanske låter, det är ett klassiskt rötmånadsfenomen. Bekterier växer lätt till sig så här års. Nu renar vi filtret genom att klorera det, säger Kjell Hedenström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.