Foto: TT

Baby med tarmvred fick vänta ett dygn på behandling

Uppdaterad
Publicerad

Den nio månader gamla flickan hade kraftiga buksmärtor och kräkte blod. Ändå dröjde det över ett dygn innan hon röntgades och kunde akutopereras för tarmvred.

En fredagsnatt i maj förra året sökte en mamma och hennes nio månader gamla dotter hjälp på barnakuten i Helsingborg efter omfattande kräkningar. De skickades hem sedan barnet hade fått vätskeersättning. När besvären fortsatte dagen efter ringde de vårdcentralen och fick rådet att avvakta.

På söndagen åkte de på nytt till akuten, flickan blev inlagd och fick dropp med alvedon. Mamman beskriver flickans allmäntillstånd som mycket dåligt. Trots att flickan inte har bajsat på flera dygn inväntar man ett avföringsprov.

”Vi blir liggande på rummet hela dagen och på natten mår hon fortfarande dåligt, fortfarande ingen behandling förutom lite alvedon”, skriver mamman.

Skickades akut till Lund

Först på måndagskvällen skickas skickas barnet till röntgen- och ultraljudsundersökning.

”Sedan tog det inte många minuter innan vi satt i ambulansen på väg till barnkirurgen i Lund”, konstaterar mamman.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, anser att ett antal faktorer talade emot att flickan led av vanlig magsjuka och att en noggrannare undersökning borde ha gjorts tidigare. Bankuten och barnavdelningen får kritik för passiv handläggning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.