Foto: SVT

Fler barnmorskor lämnar – nu uppe i 32 uppsägningar

Uppdaterad
Publicerad

32 barnmorskor har nu sagt upp sig på förlossningen och BB i Helsingborg.

– Stämningen är förfärlig, säger en av de barnmorskor som sagt upp sig.

Igår sa 16 barnmorskor upp sig vid Helsingborgs lasarett efter att de fått besked om att sjukhusledningen inte tänker underlätta deras schema.

Idag har uppsägningarna fortsatt att strömma in. Nu har 32 barnmorskor sagt upp sig bekräftar personalen för SVT Nyheter Helsingborg. Det är dock en uppgift som sjukhusledningen ännu inte vill bekräfta.

Massuppsägningarna på lasarettet

– Jag kommer få en fullständig uppdatering vid tvåtiden i eftermiddag. Men jag har fått besked att fler har och ska säga upp sig, det stämmer, säger divisionschefen för specialiserad närsjukvård Steen Ekdahl.

En av de som sagt upp sig är Ann-Sofi Karlsson.

– Stämningen är förfärlig just nu. Vi mår dåligt och gör allt för att patienterna inte ska märka av det, säger hon när vi når henne mitt under ett arbetspass.

Hennes kollega Lena Carlsson instämmer.

– Vårt enda krav är att tid för vila och återhämtning ska ingå i nattarbetstiden. Att så många nu säger upp sig kommer innebära en katastrof för Region Skåne, säger hon.

Kan inte stå för den omvårdnad lasarettet bedriver

Hon har jobbat som barnmorska i 38 år och på Helsingborgs lasarett sedan åttiotalet.

– De senaste åren har det skett en ständig försämring. Jag kan stå för vården vi bedriver men inte för den omvårdnad patienterna får, något som är precis lika viktigt. Vi barnmorskor hinner inte sköta våra jobb längre. Jag kan ha tre kvinnor i förlossning samtidigt. Det säger sig självt, jag hinner inte se till alla lika mycket, säger Ann-Sofi Karlsson.

Jobbar intensivt på en lösning

– Det är tråkigt att barnmorskorna är missnöjda med sina arbetsvillkor och ett bekymmersamt läge för Helsingborg. Men detta besked påverkar inte de kvinnor som ska föda i Helsingborg i sommar. Blir de här uppsägningarna verklighet, får vi problem först i höst. Vi jobbar intensivt på att hitta en lösning på detta, säger förvaltningschef Björn Zackrisson i ett uttalande till SVT Nyheter Skåne.

Orsaken bakom uppsägningarna är en tvist om schemat och barnmorskornas tid för återhämtning efter nattpass.

– Det handlar inte om pengar, det handlar om att vi ska orka jobba heltid. Jag har haft kollegor som jobbat ett kvällspass på åtta timmar och som sedan blivit beordade att stanna kvar och fortsätta jobba hela tio timmar till, konstaterar Ann-Sofi Karlsson.

Hur mår man efter det?

– Ja vad tror du?

Måste dra ned på verksamheten i höst

Steen Ekdahl som är divisionschef för specialiserad närsjukvård säger till SVT att förhandlingarna med Vårdförbundet inte är avslutade och att han under fredagen ska diskutera med andra i ledningen om hur man ska hantera krisen. För så många uppsägningar får konsekvenser,  säger han.

– Om så många säger upp sig måste vi dra ner en del av verksamheten, säger Steen Ekdahl.

Totalt jobbar 63 barnmorskor på lasarettet. Det innbär att snart hälften valt att säga upp sig.

Men har inte ni något ansvar för de kvinnor som nu är oroliga och som ska föda i höst?

– Nej, det där är en fråga som Region Skåne och sjukhusledningen måste svara på, eller politikerna. Vi har kämpat länge nog nu, säger Ann-Sofi Karlsson.

Vad kommer du göra framöver nu då?

– Det råder brist på sjuksköterskor, jag tror inte det blir problem för mig att hitta ett nytt jobb. Men det är oerhört sorgligt. Det här: att vara barnmorska på förlossningen i Helsingborg är egentligen mitt drömjobb, avslutar hon innan hon måste fortsätta på sitt pass.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Massuppsägningarna på lasarettet

Mer i ämnet