Förutom ommärkt kött så hade livsmedelsinspektörerna stora invändningar mot rengöringen av lokalerna. Foto: Söderåsens miljöförbund

Mataffären malde ner och märkte om gammalt kött

Uppdaterad
Publicerad

Coop i Örkelljunga har märkt om och malt ner kött som passerat bäst-före datum. Det finns akut risk för konsumenternas hälsa, enligt beslut från livsmedelsinspektörerna som nu förbjuder Coop att alls hantera kött.

Vid en inspektion i slutet av april hittade livsmedelsinspektörerna från Söderåsens miljöförbund större mänger kött i kylen som redan passerat bäst-före-datum.

När inspektörerna dagen efter kommer på ett oanmält besök hittar de brutna förpackningar med etiketter i soporna. Då väljer de att konfrontera den charkansvarige.

Gav nytt bäst-före-datum

Charkansvarige erkänner att han istället för att slänga det gamla köttet märkt om och malt ner det till försäljning. Den anställde erkände också att man gjort köttfärs av det gamla köttet, och lagt på ett nytt bäst-före-datum.

Såhär skriver inspektörerna i sitt beslut:

”Charkansvarige bekräftade att köttet styckades upp även efter passerat bäst-före-datumet och försetts med nytt bäst-före-datum. Köttet som hade försvunnit sedan föregående besök hade styckats upp, köttet pekades ut av charkansvarige på plats. Kött som konsumentförpackats och märkts med bästföredatum har även brutits och malts ner till köttfärs med ett nytt utökat hållbarhetsdatum”, skriver förbundet i sitt beslut.

Brister i rengöring

Förutom ommärkningen av kött finns det också allvarliga brister i rengöringen, skriver förbundet i beslutet.

Därför förbjuds butiken att med omedelbar verkan hantera kött.

– Vi ser väldigt allvarligt på det här, jag har aldrig varit med om att ha tagit något liknande beslut tidigare, säger miljöchef Ann Persson.

Man ser också att det finns akut risk för konsumenternas hälsa.

– Det finns både stora och små risker med att märka om kött, beroende på vilka bakterier och hur stora mängder det handlar om, säger Ann Persson.

Polisanmäls

Miljöförbundet kommer nu att polisanmäla Coop för brott mot livsmedelslagen.

Ingen från Coop i Örkelljunga vill svara på SVT Nyheter Helsingborgs frågor. Men Coops kvalitetsansvarige i sydöstra Sverige Thomas Remgard säger att man ser mycket allvarligt på det inträffade.

– Det är tydligt att man har brutit mot våra regler och rutiner, understryker han.

Han berättar också att den charkansvarige har tagits ur tjänst.

– Vår uppfattaning är att hand har handlat i god tro. Han har inte känt till vilka regler som gäller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.