Foto: Ylva Esping

Cykeltjuvarna identifierades – men utredningen lades ner

Uppdaterad
Publicerad

I fjol fick polisen i region Syd in 7 451 anmälningar om cykelstölder under de första sex månaderna.

Bland dem avskrevs 96 procent direkt och mindre än en procent klarades upp.

– Jag gav polisen bilder på de som tog min cykel men ändå gjorde polisen ingenting, säger Karoly Simon, som tillhör ett av brottsoffren.

Tidigt på morgonen, vid fyratiden, blev hans cykel stulen i carporten vid familjens hus.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

En övervakningskamera, monterad inne i carporten, fångade tjuvarna på bild.

När han upptäckte att cykeln var borta ringde han till polisen och åkte till polishuset med bilderna från övervakningskameran.

– De tittade på bilderna och sa att de kände igen killarna direkt. De tog min anmälan men sedan hörde jag ingenting på ett halvt år.

Karoly Simon fick sedan ett brev där det stod att utredningen var nedlagd.

– De skrev att det var brist på spaningsmöjligheter eller någonting i den stilen. Jag uppfattar det som att de inte hade något material att gå på och det tycker jag är jättekonstigt.

”Hade serverat dem allt”

Han köpte en ny cykel, en billigare den här gången, men har inte kunnat släppa tanken på att han hade bildmaterial som han anser att polisen borde kunna använda som bevismaterial.

– Jag hade serverat dem allt på ett fat i och med att jag tog mig tid att ta fram bra bilder till polisen och ändå gör de ingenting åt det. Det här är unga killar och stoppar man inte dem för småbrott så kommer de bara att göra ännu värre saker när de blir större och då är det för sent att stoppa dem, säger Karoly Simon.

Polisen som tog emot anmälan säger att han inte kommer ihåg just den här cykelstölden men han beklagar att polisen inte har resurser att utreda de så kallade vardagsbrotten.

– Vi vill inte att det ska vara så här men tyvärr är läget så idag. Vi har inte personal som kan utreda dessa småbrott, säger Kedde Arnhult, polis i Landskrona.

Läs mer: Följ vår livegranskning av vardagsbrott här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Mer i ämnet