Grundvattennivån januari i år jämfört med januari 2016. Foto: SVT

Därför riskerar vattnet att ta slut

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige använder vi i genomsnitt 160 liter vatten per person och dygn. Bristen på vatten var aktuell redan förra året, men i år ser det värre ut. I norra Skåne har det regnat mindre än normalt i år.

På flera håll i landet är grundvattnet under eller mycket under det normala. Nivåerna är sämre nu än förra året. I norra Skåne har det regnat mindre än normalt i år.

– Om man drar ett streck från Malmö och rakt över så har det kommit mindre nederbörd än vanligt ovanför den linjen, 75 procent av den normala mängden, säger Jannicke Gejtskaret, meteorolog på SVT.

Lång tid att fylla på

Grundvattnet används bland annat till dricksvatten och jordbruk. Grundvattnet fylls ofta på under hösten när det regnar och på våren när isen smälter och rinner ner till grundvattnet.

– Det har varit torrt under hösten och sommaren i hela Skåne och det hänger kvar länge eftersom det tar lång tid att fylla på grundvattenreservoarerna. Det kräver att det kommer mycket nederbörd på vintern och det har det inte gjort, säger Jannicke Gejtskaret.

Regn till helgen

Till helgen ser det ut att bli regn i Skåne, men det lär inte hjälpa för att undvika sommarens vattenbrist.

– Det är inga jättestora mängder och det kommer sugas upp av marken. Det skulle nog behöva regna varje dag fram till sommaren om det skulle vara tillräckligt för att fylla på de redan låga grundvattennivåerna och det lär inte hända, säger Jannicke Gejtskaret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.