Arkivbild Foto: TT

Dement man spändes fast med lakan

Uppdaterad
Publicerad

En man på ett demensboende i Höganäs spändes fast med lakan för att inte komma åt avföring och sår. Så fick han ligga flera timmar. Händelsen har lex Sarah-anmälts. 

Efter maten fick den gamla mannen hjälp till sitt rum för att vila middag. Men mannen, som har bältros, brukar ta på sin avföring och sitt inkontinenthjälpmedel och sedan på såren.

För att förhindra det knöt en anställd lakan runt hans bröst, midja och ben, ända ner till anklarna. Armarna var fria men mannen kunde inte röra benen. 

Fick ligga i timmar

Så fick han ligga i flera timmar, ända tills kollegor upptäckte vad som hänt.

När mannen skulle få sin medicin framåt kvällen låg han på sidan i sin säng med en filt över sig och kunde inte rulla över på rygg när han blev ombedd att göra det. När kvällsteamet tog bort filten förstod de varför: mannen kunde inte röra benen. 

Händelsen är anmäld enligt lex Sarah till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg. 

– Vi ser väldigt allvarligt på den här händelsen. Man får absolut inte spänna fast någon mot dens vilja. Dessutom fick han ligga så länge. Det kunde ha gett trycksår, men det är också en fråga om tillit till att bli bra behandlade, säger Wenche Jonsson, avdelningschef på Höganäs kommun, till SVT Nyheter Helsingborg. 

Vad gör ni för att förhindra liknande händelser i framtiden? 

– Vi gjorde tillsyn på boendet efter händelsen och då hittade vi flera brister i rutinerna som nu måste rättas till. Det handlar bland annat slarv med att titta på beslut och anvisningar kring omvårdnaden av de gamla, säger Wenche Jonsson. 

Enligt henne arbetar den anställda som knöt fast lakanen nu på en annan avdelning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.