Foto: Johan Dernelius

Domstolen åkte till brottsplatsen

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen inleddes rättegången mot den 68-årige man som sköt två bröder till döds i Vallåkra den 14 oktober förra året. Under eftermiddagen åkte hela domstolen ut för att titta på brottsplatsen.

På plats fick rätten bland annat se dörren som skotten avlossades genom och var de två bröderna hittades döda.

– En syn kan ge en uppfattning om platsen, i det här fallet hur ensligt det är och hur ensam man är om man blir utsatt för ett sådant angrepp, säger Johan Eriksson, en av 68-åringens två försvarsadvokater.

Vad menar ni att han upplevde och kände?

– Ett livsfarligt angrepp på sin egen person. Helt ensam, sent en natt när det är kolsvart ute. Det är uppenbart att han upplevde fullständig livsfara.

Hävdar nödvärn

Åklagaren anser att det är mord, men försvaret hävdar nödvärn.

Intresset för Vallåkra-rättegången var enormt i Helsingborgs tingsrätt, så stort att en extra tingssal öppnades för att alla åhörare skulle kunna följa vad som sades.

Rättegången är ovanlig. 68-åringen har medgivit att han skjutit bröderna, 21 och 24 år gamla, till döds. Men att han handlade i nödvärn.

– Vad som egentligen har hänt är ju klarlagt, inte minst genom den tilltalades egen berättelse, men det är så att vi lagt mycket tid och energi på att kartlägga bakgrunden, anledningen till det är ju att vi på något vis klara ut hur hotad eller rädd den tilltalade har varit  och vilken anledning han har haft att vara det, säger Börje Sjöholm, polisens utredningsledare.

Rädd att skadas

Åklagaren Anna Broomé inledde förhandlingarna med att klargöra vilket förhållande 68-åringen haft till de döda brödernas mamma, och det framgick av bland annat sms hon skickat till 68-åringen att hon varit rädd för att sönerna skulle skada honom.

Mycket fokus hamnade också på det tillfälle då 68-åringen konfronterade bröderna efter att han fått flera fönster krossade på sitt hus. Det var därefter bröderna meddelades kontaktförbud gentemot 68-åringen.

– Känsla av rädsla och hot är ju delvis subjektiva upplevelser medan vi har letat efter objektiva händelser för att styrka de här upplevelserna, säger Börje Sjöholm.

Digitala spår

Åklagaren presenterade också en kartläggning av vad bröderna gjort på dagen den 14 oktober.

– Om man bara letar så finner man ofta, vi har hittat övervakningsfilmer, jojo-kort, vi lämnar väldigt många digitala spår efter oss i dagens samhälle, säger Börje Sjöholm.

Syn på natten

68-åringen deltog inte vid tingsrättens syn på platsen i dag. Han mår för dåligt, enligt försvarsadvokaterna.

Tingsrätten ska besöka 68-åringens hus ytterligare en gång, men då klockan halv tre på natten för att se platsen under liknande förhållanden som då männen sköts till döds.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.