Foto: TT

Drönare vann i rätten

Uppdaterad
Publicerad

Det krävs inget övervakningstillstånd för att filma trädgårdar med drönare. Det konstaterar förvaltningsrätten i Malmö och kör därmed över länsstyrelsen.

Ett skånskt företag i mediebranschen har drivit frågan. Firman fotograferar trädgårdar och ville även göra detta med hjälp av små kamerabestyckade flygfarkoster, eller drönare som de brukar kallas. Företaget sökte tillstånd för kameraövervakning hos länsstyrelsen, och fick avslag. Men efter att beslutet överklagats konstaterar förvaltningsrätten att sådant tillstånd inte behövs.

– Det är väldigt många andra aktörer som nyttjar drönare i sina verksamheter i andra branscher som kommer bli väldigt lättade över att kunna fortsätta med det, säger Staffan Christensen, delägare på Marknadsting i Gånarp.

Förvaltningsrätten konstaterar i sin dom att kameraövervakningslagen bara gäller om en kamera är varaktigt uppsatt.

Det är första gången frågan prövas i domstol.

”Det innebär inte att det är fritt fram för fotografering med drönare. Dels krävs andra typer av tillstånd för att använda drönare, dels kan till exempel brotten ofredande eller sexuellt ofredande bli aktuella om fotograferingen har sådant syfte”, säger chefsrådmannen Ulrika Geijer i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.