”Det är självklart att de ska ha städat på sitt rum”, säger Niklas Sommelius, stabschef för vård- och omsorgsförvaltningen i Helsingborg.

Efter kritikstormen: Kommunen ställer krav på privata vårdboenden

Uppdaterad
Publicerad

Smutsiga toaletter och vårdtagare som får vänta på hjälp. Så ser verkligheten ut på Pålsjö park, ett av fyra vårdboenden som nyligen gick över i privat regi. Nu har tjänstemännen i Helsingborg fått i uppdrag att säkerställa att de gamla får den omsorg de har rätt till.

SVT Nyheter Helsingborg har berättat om Kjell Wiklund och hans pappa Anders Wiklund. Pappan bor på vårdboendet Pålsjö park, ett av fyra vårdboenden i Helsingborg som nyligen gått över i privat regi. Sonen har reagerat på att de äldre måste vänta på personal när de behöver byta blöja.

– När de ringer på klockan och ska ha hjälp så kanske det tog fem minuter innan och nu är det inget konstigt om det tar en kvart innan det kommer någon. De behöver gå på toaletten och det är inte så roligt om de har bajsat ner sig och sitter och får vänta en kvart, säger Kjell Wiklund.

Ska ge skyndsam hjälp

I avtalet mellan vårdaktören Vardaga och kommunen står det att det ska finnas personal dygnet runt som ”utan dröjsmål” kan hjälpa vårdtagarna.

Niklas Sommelius, stabschef för vård- och omsorgsförvaltningen i Helsingborg, svarar att han inte kan avgöra om Vardaga brister i sin omsorg på Pålsjö park.

– Fem minuter eller femton. Jag kan inte avgöra om det är skyndsamt eller inte, det beror ju på vad som har hänt i övrigt på avdelningen, säger Niklas Sommelius.

”Har rätt till städning”

Kjell Wiklund klagar även på städningen hos sin pappa. Han har tagit bilder som visar en smutsig toalettstol, en rakhyvel med intorkat raklödder och överfulla papperskorgar på vårdboendet.

– Ska det se ut så här på ett vårdboende i Helsingborgs kommun?

– Nej, det tycker jag inte. Individerna har rätt till städning oavsett om de bor på ett vårdboende eller i en lägenhet och har hemservice. Det är självklart att de ska ha städat på sitt rum, säger Niklas Sommelius.

Det var i december förra året som Vardaga och Attendo tog över vars två vårdboenden. Sedan dess har både anhöriga och personal slagit larm om brister. Undersköterskor har valt att säga upp sig när de har fått nya arbetsuppgifter som de inte hinner med. Vardaga anger svårigheten att rekrytera personal som huvudorsak till problemen.

Fler aktiviteter

Politikerna har nu gett tjänstemännen uppdraget att säkerställa kvaliteten. Tjänstemännen har ställt en hel del krav efter sina inspektioner.

– Vi har ställt krav på att matsedlarna måste ha en bättre struktur och form. Vi har också ställt krav på att de måste bli bättre på att genomföra gemensamma aktiviteter men framför allt också individuella aktiviteter utifrån den enskildes behov. Det kan handla om alltifrån att sätta sig ner och läsa en bok eller lösa ett korsord eller gå ut på en promenad, säger Niklas Sommelius.

Tjänstemännen har däremot inte kontrollerat hur städningen sköts.

– I det här fallet när det gäller den här privatpersonen så anser vi att man måste lämna klagomål till Vardaga eller lämna ett klagomål till vård- och omsorgsförvaltningen. Sedan vet jag inte om vi väljer att göra en inspektion i den enskildes lägenhet. Det kan man diskutera, men det kan jag inte besluta om i dagsläget, säger Niklas Sommelius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.