Ensamkommande ökar trycket på BUP

Uppdaterad
Publicerad

Mer än en tredjedel av de ensamkommande barnen i Skåne sökte förra året vård inom barn- och ungdomspsykiatrin. De upptar också en tredjedel av platserna inom slutenvården och nu växer oron över om barnpsykiatrin kommer att räcka till.

– Med all osäkerhet som följer med den asylprocess som finns idag så är det ganska många som kan uttrycka en oändlig hopplöshet. De kan också svara ja på frågan om de har suicidtankar, säger Sophia Eberhard.

Förra året sökte 1400 av de 5000 ensamkommande flyktingbarnen i Skåne barnpsykiatrisk vård och i den gruppen finns det enligt Sophia Eberhard en del som är allvarligt sjuka. De läggs in och i snitt upptar de sex till åtta av de tjugoen vårdplatserna för barn inom slutenvården.

Väntetid på ett år

För de som inte behöver läggas in finns ett speciellt team som är specialiserat på krigs- och tortyrskadade barn. Kön till det teamet blir bara längre.

– Just nu har vi en kö på femtio barn och den som har väntat längst har väntat i ett år. Det är väldigt beklagligt, säger Sophia Eberhard.

Nu ska man anställa fler i teamet och Sophia Eberhard hoppas att man kommer kunna beta av kön till i sommar.

Andra patienter får vänta längre

Det hårda trycket från de ensamkommande flyktingbarnen får konsekvenser för tillgången till barnpsykiatrisk vård.

– Andra patientgrupper behöver vänta längre, där vi vet att tillståndet tillåter att man väntar. Men det är ju inga roliga besked att ge, säger Sophia Eberhard.

Hon är orolig över att barnpsykiatrin inte kommer räcka till för alla som behöver den och menar att alla vuxna måste ta ett ansvar.

– De här ungdomarna finns i skolan, de finns på boenden, i socialtjänsten och idrottssammanhang. Det är klart att barnpsykiatrin inte kan göra detta själv men det är möjligt att vi på sikt måste rigga ännu mer för att verkligen kunna finnas där, säger Sophia Eberhard.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.