Findus vd Henrik Hjalmarsson.

Facken presenterar alternativ

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbunden på Findus presenterade under torsdagen ett alternativ till nedläggning.

– Det handlade om vad som skulle behövas för att vi skulle kunna fortsätta en produktionsenhet i Bjuv, säger Håkan Persson, ombudsman på Livsmedelsarbetareförbundet.

På torsdagens möte i Malmö deltog även representanter för Nomad Foods. På uppdrag av facken har en extern konsult tagit fram en rapport som analyserar bolagets planer på att lägga ner – och presenterar alternativ.

Varken facket eller företagsledningen vill gå in på några detaljer kring rapporten eller de diskussioner som förts under mötet.

Ska ta ställning

Klart är dock att det presenterades ett förslag som företagsledningen nu ska ta ställning till.

– Vi har tagit med oss de tankar som kom fram och kommer att återkoppla till fackförbunden, säger Henrik Hjalmarsson, vd på Findus Sverige.

Kommer rapporten att förändra något?

– Det är för tidigt att svara på den frågan, säger han.

Ovisst för de anställda

Anställda som SVT Nyheter har talat med vittnar om en känsla av osäkerhet kring vad som kommer att ske framöver. Ännu har de varslade inte fått ett uppsägningsdatum.

– Det är väldigt tyst om allting. Vi vill veta när de har tänkt stänga, hur ska avvecklingen gå till? Ska vi köra produktion fram till årsskiftet? Det är många sådana funderingar. Och innan vi har fått ett uppsägningsdatum vågar man inte riktigt släppa taget om Findus och söka andra jobb, säger Carola Olsson, en av de anställda.

– Samtidigt hoppas man att något ska hända, att någon annan tar över så att jobben blir kvar i Bjuv, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.