Regionpolischef Annika Stenberg Foto: /TT

Polischefen bekymrad efter krav på avgång

Uppdaterad
Publicerad

Polisförbundet i Syd kräver nu regionpolischefen Annika Stenbergs avgång. I en kommentar skriver polischefen att hon är bekymrad över kritiken.

Polisfacket riktar svidande kritik mot omorganisationen av polisen som inleddes för snart två år sedan.

I en intervju med Sydsvenskan säger Sophia Willander, ordförande i Polisförbundet i Syd, att hela reformen har havererat, den präglas av toppstyrning från en polisledning som är inkompetent.

– Omorganisationen trycks igenom alldeles för fort. Fungerande arbetslag har splittrats. En massa duktiga poliser är frustrerade över att vi inte längre kan lösa vårt grunduppdrag, att utreda brott och upprätthålla ordning. Och allt har förvärrats av Annika Stenbergs toppstyrning, säger Sophia Willander till Sydsvenskan.

Polischefen bekymrad över kritiken

I ett pressmeddelande kommenterar Annika Stenberg den skarpa kritiken från facket

– Det är jättetråkig läsning, och det gör mig självfallet bekymrad. Jag är mån om att ha en god relation med arbetstagarorganisationerna och våra medarbetare, och det är viktigt för mig att vi arbetar tillsammans med att genomföra den reform som riksdagen beslutat om, säger Annika Stenberg.

Däremot vill hon inte bemöta anklagelserna som riktas mot hennes ledarskap

– Jag vill inte vidare diskutera Polisförbundets utspel i offentlighetens ljus utan ha en direkt dialog med dem. Vi måste omhänderta den här frågan tillsammans, och gemensamt arbeta för en god relation.

Jarl Holmström, biträdande chef i region syd, säger att det mesta beror på organisationsförändringen.

– Det är en stor förändring, som pågått i två år. Här i syd påbörjade vi den största förändringen i april i år, och det är många som påverkas. Här är det viktigt att vi är nyanserade och balanserade, samt att vi involverar medarbetarna. De signaler som kom idag måste vi ta på största allvar, säger han.

Är kritiken inte balanserad, tycker du ?

– Jag tänker att vi tillsammans diskuterar vad det är vi ser. Finns det olika perspektiv, och vad är den gemensamma vägen fram ?

Mer än hundra poliser har slutat

Polisförbundets Sophia Willander hävdar att missnöjet med ledningen och reformen är det som ligger bakom att 154 poliser i Region Syd har slutat i år.

– Vi kör slut på poliser. Situationen är pressad i hela landet. Men Region Syd sticker ut. Det finns ingen återvändo. Vi måste få en regionchef som förstår polisjobbet, säger Sophia Willander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.