Foto: Björn Lindgren/TT

Facket på Findus: ”Sök aktivt andra jobb”

Uppdaterad
Publicerad

Uppåt 15 procent av de anställda har lämnat Findus för andra arbetsgivare eller studier. Det är för lite tycker facket som uppmanar de anställda att aktivt söka andra jobb.

– Det finns säkert en förhoppning hos vissa att det ska komma någon annan och ta över, andra avvaktar av andra skäl, säger Kent Ahlgren, ordförande för Livsklubben på Findus.

Den sista mars förra året kom chockbeskedet om att Findus i Bjuv lägger ner efter över 70 år på orten. Många har jobbat större delen av sina yrkesliv på företaget.

Findus lägger ner i Bjuv

Sedan nedläggningsbeskedet har de anställda via facket nått en överenskommelse om avgångsvederlag. Planen är att fabriken lägger ner den sista mars 2017. De anställda som stannar tills dess får också tre extra månadslöner utöver avgångsvederlaget.

– Kanske är det tack vare att vi lyckades få till ett bra avtal, att man har sysselsättning och lön i sex månader till som gör att man avvaktar, säger Kent Ahlgren.

15 procent har andra jobb

Han berättar att mellan 10-15 procent av de anställda har lämnat för andra jobb. Tappet påverkar dock inte verksamheten eftersom även produktionen har minskat i takt med att verksamheten i Bjuv avvecklas.

Kent Ahlgren hade hoppats att fler hittat andra jobb vid det här laget.

– Jag tänker närmast på de som inte går i pension. Att de fortsätter att vara aktiva och söker jobb och utbildningar så att de tryggar en framtida sysselsättning och ett liv efter Findus, säger Kent Ahlgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Findus lägger ner i Bjuv

Mer i ämnet